Dobj egy vázát!

Learning about Art History the fun way!

The game is played with a dice. The students roll the dice and paint the appropriate part of the Greek vase.I use this activity to introduce my students to the ancient Greek pottery. Students can create several Greek vase designs with this game.

Printables available at my TpT store!

 

roll a greek vase lowres-1

Tavaly jött szembe velem a Teachers Pay Teachers nevű remek USA-beli tanár-tudáscsere oldalon a “Roll a Masterpiece” gyűjtőnevű dobókockás véletlengenerátor feladatsorozat: „Roll a Picasso”, „Roll a Miró”, „Roll a Haring” és sok egyéb. Nem szeretnék más tollával ékeskedni, de kis képen megmutatom Expressive Monkey – The Art Teacher’s Little Helper táblázatait, csak hogy el tudjam magyarázni:

 

Szóval a feladat pofonegyszerű: a gyerekek dobókockával komponálnak egy táblázatból, minden körben(dobáskor) azt az ábrát/formát kell a képére festenie, ahányast dobott. Festés közben filmet vetítek műveikről, az oldott hangulatban az is megragad valamennyire a fejekben. Ez a feladattípus hatalmas siker volt nálam, Picassoval és Miróval foglalkoztunk ily módon.

Épp azon gondolkoztam, hogy mennyire jól feldolgozhatnék így számos művészettörténeti témát, kiváló parafrázisok születhetnének, amikor is győri képzőművész barátaim felkértek a Győrkőcfesztivál képzőművészeti standján való részvételre. Idén sport volt a téma, úgyhogy az ókori görög feketealakos vázafestészetet dolgoztam fel dobókockás randomizátorrá.

 

Itt egy film, amit érdemes rajzórán megnézni, interpretálni a diákoknak – LINK

Mivel nyári szünet van, és ezt a feladatot még csak fesztiválon próbáltam, nem is mennék bele részletes osztálytermi leírásba, csak mutatom a feladatlapot (ami INNEN le is tölthető), magyarázom a munka menetét, és mutatok pár elkészült munkát.

dobj_egy_vazat_feladatlap

Első dobás: forma, az első oszlopban. Ahányast dobok, ahhoz a sorhoz tartozó formát választom ki a „forma” oszlopból és festem fel a lapra, először kontúrral, aztán az alsó ábrasor szerint sávokra bontva, előkészítvén a váza képmezőit.

Második dobás: alsó minta, a második oszlopban. Ahányast dobok, ahhoz a sorhoz tartozó alsó mintát választom. Ez szélesebb helyet igényel a váza alján.

Harmadik dobás: felső minta, ugyanúgy kikeresem a dobás értékéhez tartozó ábrát az oszlopból. Az alsó ábrasor segít, hogy épp hová kell festenem.

Negyedik dobás: első alak, a váza középső képmezőjébe.

Ötödik-hatodik dobás: ezt csak akkor szükséges, ha még kifér. Nem is kell az egész ábrát lefesteni, hiszen a váza forgástest – az ábrák be is fordulhatnak vázánk szélein.

A hátteret tetszés szerint megdolgozhatjuk, aki hiányolja saját kedvenc sportját, bátran tervezzen egy új ábrát, vagy nézze meg a k2design honlapján a többi piktogramot, melyeket a 2004-es athéni olimpiára készítettek.

IMG_8829

A fesztiválon dolgoztunk fehér háttérre fekete és narancs temperával (a narancs egy kis feketétől szép terrakotta lett), terrakotta háttérre fekete temperával, illetve fekete lapra narancs temperával. A fehér hátteresek lettek a legaprólékosabbak, a fekete hátteresek pedig szerintem a legbátrabbak.

 

 

A 2017-es Győrkőcfesztiválról ITT nézegethettek még képeket.

 

7 hozzászólás Új írása

 1. Kedves Zsuzska!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, jelentem, Szegeden, 5. osztályban nagy sikert aratott az ötlet, Köszönjük szépen, öröm volt nekem is!
  Horváthné Szabó Évi

 2. Kedves Zsuzska!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, jelentem, Szegeden, 5. osztályban nagy sikert aratott az ötlet. Köszönjük szépen, öröm volt nekem is!
  Horváthné Szabó Évi

  1. zsuzskameszaros szerint:

   Köszönöm, remek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s