MR képalkotás – mi az a metszet?

Link to English version

Ez a feladat akkor jutott eszembe, amikor tavaly nyugdíjba vonuló kollégámtól megkaptam egy szuper, fantasztikusan motivált, hajtós kis csapatot, 11-es természettudomány tagozatos osztályt. Velük kezdtem egy speciális tanmenetbe, ahol a vizuális képességek fejlesztéséhez, kerettantervi tartalmakhoz olyan témákat illesztek, amelyek az osztály tagjainak pályaválasztásához kapcsolódnak. Természettudományos osztályból sokan mennek orvosira, ezért tartottam egy orvosi képalkotó diagnosztikás projektet.

A teljes projekten ugyan a visszajelzések alapján még csiszolnom kell, de egy része, az MRI képalkotós feladat igazán jól sikerült, ezért önálló foglalkozást fejlesztettem belőle a térszemlélet-fejlesztési kutatáshoz.

Korosztály: 5-12. osztály

Időkeret: 1×45 perc vagy 2×45 perc

Téma: Mágneses rezonancia képalkotás – mi az a metszet?

Feladat: Találd ki, hogy milyen növény metszeteit látod, rakd a metszés sorrendjébe a metszeti ábrákat, készíts rajzot az egész növényről!

Célom ezzel a feladattal, hogy a sík-tér kapcsolatról tanuljanak a diákok, valamint bevezessem a hagyományos műszaki ábrázolás elvét.

Anyag és eszközszükséglet: metszetek kinyomtatva, felvagdosva, borítékokba rakva (elég melós az előkészítés), A4-es papírok, ragasztó, ceruza, projektor

Vetítés, nyomtatandók: EZEK a gif-ek (insideinsides.blogspot.com-ról) és a nyomtatandók egy csomagban, EZT a videót érdemes vetíteni bevezetésként

Az óra elején levetítem a videót, eredeti angol szöveggel, vagy közben én magyarázok magyarul az MRI működéséről, felhasználásáról.

Utána kb. 5 fős csapatokat alkotunk, szétosztjuk a borítékokat a kis képekkel, ragasztókat és A4-es papírokat.

mri 03

A banános gyakorlattal kezdünk, ez a példafeladat:

1. metszetes gif vetítése, kérdés: mit ábrázolhat? (írjátok a papír tetejére)
2. most rakjátok a metszés sorrendjébe a kis képeket, és ragasszátok fel a papírra
3. rajzoljátok le a papír hátuljára ezt (konkrétan ezt!) a fürt banánt
4. forgó banán gif vetítése

A következőkben haladunk tovább a többi gyakorlattal, itt már segítség nélkül:

1. boríték bontása, mit ábrázolhat?
2. kis képek sorrendbe rakása
3. metszeti gif vetítése ellenőrzésül
4. növény/ember rajzolása 3D-ben

Ez itt vajon mi lehet?

articsóka

Igen, egy articsóka :)

Kilencedikes diákjaimmal a bemutató feladaton kívül még két gif fért bele egy 45 perces órába, ezért eltöltöttünk ezzel még egy órát a következő héten. Ha letöltitek a vetítendő-nyomtatandókat, akkor láthatjátok, hogy közreadtam mind a 6 gifet, amit feldolgoztam. A többit az insideinsides.blogspot.hu oldalon találjátok. Az ismétlések miatt ennél a feladatnál fennáll az a veszély, hogy unalmassá válik, de mindenki ismeri a saját csoportjait, szóval döntsétek el :)

Az értékelést csapatverseny-szerűen oldottuk meg: a felismerésért 1 pont jár, a sorrendbe rakásért 3 pont, a 3D-s rajzokért 1-1 pont (különböző nézetekből).

4 hozzászólás Új írása

Hozzászólás