Térrekonstrukció – Spatial reconstruction

Korosztály: 9-12. évfolyam

Időkeret: 1×45 vagy 2×45 perc

Anyag, eszköz: feladatlap kinyomtatva vagy kivetítve (letölthető), papír, ceruza, (vonalzót inkább ne)

Miután a templomalaprajzos, a térsarkos és az MRI metszetes feladatokkal bevezettük az alaprajz, nézet, illetve metszet fogalmát, gimisekkel már bátran belevághatunk egy komolyabb térrekonstrukciós feladatba.

Aki szokott készülni a Budapesti Műszaki Egyetem rajzfelvételijére végzős diákjaival, az egészen biztosan ismeri a felvételi térrekonstrukciós feladatokat, ahol alaprajz és metszetek (néha nézetek) alapján kell egyiránypontos perspektívában lerajzolni a megadott teret. Ez egy típusfeladat, elsőre talán nehéz, de gyakorlással bele lehet jönni.

EZEN és a EZEN az oldalon mintafeladatokat és ajánlott megoldási lépéseket találhatunk a felvételi feladatokhoz.

Ha nem akarjuk egyből a legnehezebbel kezdeni, próbálkozhatunk előbb 3 nézettel megadott, axonometriában lerajzolandó feladványokkal, itt kívülről szemléljük a formát.

2010-0012_gepelemek_es_abrazolas
2010-0012_gepelemek_es_abrazola
2014-09-15- 15-39-10

Az elsőre bonyolultabbnak tűnő, belső téri rekonstrukciós feladványnál a tér alaprajzát és metszeteit adjuk meg. Tanítványaimnak kicsit könnyebb feladatot rajzoltam annak érdekében, hogy beleférjünk a 45 percbe (és hogy ne ijesszem meg őket…). A letölthető pdf-en kicsit jobban látszik a háttérben a raszter. Méretezés nincs, de mondhatjuk, hogy egy négyzetháló = 1 méter.designped_konnyu_terrekonstrukcioA gyerekek nagy része megbirkózott vele, először felrajzolták axonometriában piciben, majd megpróbálkoztak az egy iránypontos perspektívával. Természetesen tanítottam nekik előtte ábrázolási rendszereket, de azért gyakorlat teszi a mestert! Kilencedikes diákok munkáit mutatom, jobban és kevésbé sikerültet egyaránt:

DSC_0612
DSC_0614

Ezt a feladatot is kipróbáltuk a Moholy-Nagy Vizuális Modulok kutatás keretén belül.

4 hozzászólás Új írása

  1. Csaba Tóth szerint:

    A könyv címe sajnos nem található.
    Megkaphatnám?

    1. zsuzskameszaros szerint:

      “A térszemlélet fejlesztésének lehetőségei a műszaki képzés keretében” – de ez a könyv sajnos eltűnt az internetről :(

Hozzászólás