Tértervezés – mini-installáció

Korosztály: 9-12. évfolyam

Időkeret: 2×45 perc

Téma: Installáció-tervezés valós helyszínre

Feladat: A megadott iskolai térbe tervezz installációt, amely vonzza a diákokat!

Cél: A térről tanultak szintetizálása, gyakorlati alkalmazása kreatív alkotófolyamatban

Anyag és eszközszükséglet: színes és fekete-fehér rajzeszközök, papír

Vetítés, nyomtatandók: az alábbi  Pinterest album inspirációnak – kivetítve vagy telefonon, és az általatok kiszemelt iskolai tér alaprajza, nézetei vagy metszetei előkészítve (sokszorosítva vagy a táblára)

 A mini installáció-tervezés a környezetkultúra kutatás sorozat első félévi utolsó feladata, az eddig fejlesztett téri készségeket és téri ábrázolási képességeket hivatott szintetizálni.

A rend kedvéért röviden leírom, hogy mi mivel foglalkoztunk, milyen munkák születtek, de úgy gondolom, ez itt tipikusan az a feladat, amelyet mindenki a saját képére fog formálni!

Mi 2×45 percet töltöttünk el ezzel a kis projekttel a kutatásban részt vevő 30 fős kilencedikes osztállyal. Az első húsz percben bevezetésképpen körüljártuk a design, a tervezés, és az installáció fogalmát.

Számomra nagyon fontos, hogy elszakadjunk attól a széles körben elterjedt tévhittől, hogy a design mindössze az esztétikumot jelenti. Ha ilyen beszélgetést vezetek, mindig előre elmondom, hogy a „design” magyarul nagyjából “tervezést” jelent. Ezután megkérem a diákokat, hogy mutassanak a teremben olyan dolgokat, amiket valaki vagy valakik megterveztek. (Frank Dudas kanadai designer szavaival élve: “Minden, ami nem véletlenszerűen jön létre, az tervezés eredménye.”)

Erről a pontról már tovább lehet haladni: kérem a diákokat, hogy most mutassanak olyat, ami helyesen van megtervezve, tehát jó design. Utána mutassanak olyat, ami rossz design. Vajon mik a jó design kritériumai?

Innen mehetünk tovább a használat, használhatóság, funkció kérdésére. Soroljanak olyan dolgokat a közvetlen, mindennapos környezetükből, amit jó illetve rossz használni! Ennyi beszélgetés után akár ki is köthetünk annál a designfogalomnál, hogy a jó design esztétikus és funkcionális. (ez persze nem minden, tovább is van!)

Ha még bírják a diákok, akkor tovább is mehetünk, foglalkozhatunk kicsit azzal, hogy milyen szakemberek foglalkoznak designnal (forma- ill. tárgytervező, építész (belső-, táj-), textiltervező, vizuális kommunikáció (grafika, fotó, mozgókép, web). Elindulhatunk pl. az appok felé is, és beszélgethetünk arról, hogy bizony a folyamatokat is tervezik, belemehetünk a UI (user interface) és UX (user experience) design mibenlétébe is, kivesézve olyan alkalmazásokat, amelyeket jó használni és népszerűek, illetve olyanokat, amelyek zsákutcának bizonyultak.

Szerintem nagyon fontos ezekről beszélgetni, de nincsenek illúzióim, a tapasztalatom az, hogy a fenti üzenetet csak apránként adagolva, a témára vissza-visszatérve, a gondolatokat gyakorlati feladatokon is kipróbálva, sokára sikerül átadnom.

Ezen akkor el is időztünk egy kicsit, de nekünk a mai feladathoz a következő definícióra lesz csak szükségünk:

tértervezés 06k

Mutattam néhány installációt, ezeket átbeszéltük.

tértervezés 05
Gabriel Dawe munkája

tértervezés 04

Les Astronautes munkája

A többi installációt a fentebb látható pinterest albumomban találjátok!

A tervezendő teret megnéztük együtt, alaprajzát és nézeteit én odaadtam a gyerekeknek (idő…), de azt is el tudom képzelni, hogy nálatok ők készítik el maguknak. Az alaprajzból és nézetekből a már tanult térrekonstrukció segítségével térbeli rajzot készítenek, és terveiket 2 illetve 3 dimenzióban is fejlesztgetik.

 

Általában egy komplett tervezési feladatnál minimum 3 vázlatos ötletet, a kiválasztott ötlet 3 nézetét méretekkel, legjellemzőbb szögből ábrázolt perspektivikus rajzát, és pluszfeladatként madár- illetve békaperspektíva ábrázolását szoktam kérni.

Kilencedikes diákjaimtól most három ötlet vázlatos bemutatását kértem csak, íme két munka:

tértervezés 02ktértervezés 03k

A fenti munkákat a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 9. osztályos diákjai készítették

Save

Save

Save

Save

Save

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s