Térsarok csapatverseny

Ez a feladat szintén a sík-tér kapcsolatot boncolgatja, ezúttal a műszaki ábrázolási konvenciók közül a nézetrajzokat vezeti be.

A térszemlélet-fejlesztés programban nálam az alaprajz-nézetrajz-metszet fogalmának bevezetése egymás utáni órákon szerepelt, de szerintem külön-külön is van értelme az alábbi órát, illetve az MRI-s, vagy a templomos-drónos feladatot megtartani, mert játékosan tanítanak.

Korosztály: 5-12. osztály

Időkeret: 1×45 perc

Téma: Építőkockákból egyszerű kompozíció építése térsarokba, nézetrajok készítése és rekonstruálása

Feladat: Páros munkában építsetek a rendelkezésetekre álló építőkockákból tetszőleges kompozíciót a térsarokba. Mindketten rajzoljátok le elöl-, oldal-, és felülnézetből! A jobban sikerült rajzot cseréljétek el egy másik csapattal, akik a saját építőkocka-készletükből rekonstruálják rajz alapján az építményeteket, ti pedig az övékét. Utána ellenőrizzétek, hogy sikerült-e! Ha nem, korrigáljátok! (Az építmény xyz koordináta-rendszerben értelmezhető legyen, a rajz egyértelmű legyen – tüntessétek fel a nézet nevét)

Célom ezzel a feladattal, hogy a sík-tér kapcsolatról tanuljanak a diákok, bevezessem a hagyományos műszaki ábrázolást.

Anyag és eszközszükséglet: karton térsarkok és építőkockák (én hungarocellből vágtam, de bármilyen kocka+háromszög alapú hasáb jó) minden párosnak , papír, ceruza

Táblarajz: kiraktam egy tetszőleges építményt, körbemutattam az osztályban, és a táblára felrajzoltam a három nézetét. Felírtam a munka menetét.

térsarok 01

Az alábbi térrekonstrukciós feladatot talán mindenki ismeri: három megadott nézet alapján kell kitalálni és lerajzolni egy összetett testet.

térsarok 00
Szerintem ez így egyrészt elég száraz, másrészt túl sok benne a transzformáció: 3D-ből készült 2D képet nézünk, el kell képzelnünk 3D-ben, és a fejből, modellezés nélkül lerajzolnunk 2D-ben. Ezért szerettem volna egy olyan feladatot, ami csak a 2D-3D transzformációt gyakoroltatja.

 

Miután bemutattam a táblánál, hogy mit fogunk csinálni órán, neki is álltunk, az első körben még nyílt lapokkal, a második körtől pedig már ügyeltek a gyerekek arra, hogy a másik csapat ne láthassa az építményt.

A munka menete:
– építés /1 perc
– rajzolás /3 perc
– rajz csere
– rekonstrukció /2 perc
– ellenőrzés /1 perc
– új kör …

Mértem az időt stopperrel, de a vége felé már annyira gyorsan ment, hogy a próbakörön kívül négy kör belefért a 45 perces órába.

 

A 2-3. körben a gyerekek rájöttek, hogy léteznek olyan építmények, amelyek nem egyértelműen rekonstruálhatóak a 3 nézetből, és elkezdtek ezekkel szórakozni, kicsit szivatni a másik csapatot, úgyhogy nagyon vidáman zajlott az óra! Az értékelést ők végezték: ellenőrzéskor kipipálták, hogy melyik sikerült, melyik nem. Én a teljesítést értékeltem (megvan-e darabra), mivel bevéső-gyakorló feladat: óra végén mindenkinek be kellett adnia a rajzát.

térsarok 04

Save

3 hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s