Templomok drónról és alaprajzon | Drone views and floorplans

Templomok alaprajzának kitalálása drónos videófelvételek alapján – ez a feladat szintén a sík-tér kapcsolatot boncolgatja, de most egy újabb nézőpontból: a műszaki ábrázolási konvenciók közül az alaprajzot vezeti be.

Guessing floor plan of churches based on a drone video footage – this task also dissects 2D-3D connection introduces floor plan (technical drawing).

A térszemlélet-fejlesztés programban nálam az alaprajz-nézetrajz-metszet fogalmának bevezetése egymás utáni órákon szerepelt, de szerintem külön-külön is van értelme az alább leírt alaprajzos órát, illetve a metszetes MRI-s, vagy a nézetes-térsarkos feladatot megtartani, mert élvezetesek, és a diákok közben valahogy a bőrükön keresztül magukba szívják a tudást : )

In the spatial intelligence development program, I had the introduction of the floor plan – elevation – section concepts in successive classes. Drone views of temples for understanding floor plan in this lesson, playing with elevation views in THIS LESSON, and the MRI LESSON for understanding section drawing in a playful way.

Korosztály: 7-12. osztály | Grade level: 7-12

Időkeret: 1×45 perc | Teaching duration: 45 min

templom 01

Téma: Templomok alaprajzának kitalálása drónos videófelvétel alapján

Feladat: Találd ki, hogy a videóban látott templomnak milyen lehet az alaprajza! Igyekezz ábrázolni külső falait, és próbáld meg kitalálni, hogy hol lehetnek a belsejében oszlopok!

Célom ezzel a feladattal, hogy a sík-tér kapcsolatról tanuljanak a diákok, bevezessem a hagyományos műszaki ábrázolást.

Anyag és eszközszükséglet: projektor, papír, ceruza

Vetítéshez videó linkek: (a képeket lejjebb találjátok) Zsámbék, Ják, Szeged, Esztergom, Mátyás, Tihany

Topic: Guessing church floor plans based on drone video footage

Task: Guess what the floor plan of the church seen in the video may be. Try to depict the outer walls and try to figure out where the inside pillars are!

The objective with this task is for the students to learn about the 2D-3D relationship, to introduce floor plan (technical drawing).

Supplies: computer with internet connection, projector, paper, pencil

Ezt az órát csak egyszer tartottam meg, kilencedikes, 30 fős osztállyal, de bátran ajánlom mindenkinek, nem nagyon lehet hibázni vele. Mivel ők idén kezdtek nálunk, nem tudtam, milyen háttértudásra támaszkodhatok, ezért óra elején átbeszéltük, hogy ki hallott már az alaprajz fogalmáról, mi lehet az, ismernek-e jelöléseket?

Kértem, hogy képzeljék el, hogy jön egy lézerkardos figura, szép vízszintesen elvágja 1,10 méter magasságban az épületet, leveszi a tetejét, és amit a drónról látunk, az az alaprajz. (Most az egyszerűség érdekében nem mentem bele a párhuzamos vetítés kérdésébe, csak elkezdtük.)

A zsámbéki templomrom volt a példafeladat, megnéztük a videót:

At the beginning of class, we discussed who had ever heard of the concept of a floor plan? I asked them to imagine a man with a laser sword coming and horizontally cutting the building at a height of 1.10 meters, taking off the top, and what we’re seeing from the drone is the floor plan. The famous church ruin in Zsámbék was the example task, we watched the video and the students tried to draw the floor plan of it based on the video footage.

Aztán megmutattam az alaprajzát és összehasonlítottuk a videóval osztott képernyőn (ha jól össze akarjuk zavarni őket, mutassuk meg az eredeti, teljes alaprajzát is:)):

Then I showed the them the floorplan of the church so the students could evaluate their drawing.

01a zsámbék


Utána szépen sorban végigmentünk a többi feladaton a következőképpen:

1.videó vetítése
2.alaprajz kitalálása, lerajzolása
3.megoldás kivetítése, ellenőrzés

Vicces, hogy az óra előtti hétvégén voltak a gyerekek Esztergomban osztálykirándulni, úgyhogy azt a részt különös érdeklődéssel figyelték.

Nekünk 4 videó és alaprajz fért bele a 45 percbe, de itt 5-öt mutatok, hátha ti gyorsabbak lesztek!

Then we went through the other tasks nicely in order as follows:
1. Watching the video
2.Guessing and drawing the floor plan
3. Projecting of the right floor plan, self-evaluation

We could fit four laps in 45 minutes, but I show here five videos, your students may work quicker than mine!

02 ják
Jáki Szent György Apátsági templom
03 szegedi dóm
szegedi Magyarok Nagyasszonya székesegyház (közismert nevén fogadalmi templom vagy szegedi dóm)
04 esztergom
Nagyboldogasszony és Szent Adalbert főszékesegyház Esztergom
05 mátyás
budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom
06 tihany
Tihanyi Bencés Apátság

My students’ works were usually well done, the guessing games always get them excited. I’ll show you a less successful work for the sake of integrity. Have fun everybody, try this fun lesson!

A diákjaim munkái általában jól sikerültek, a kitalálós játékok mindig felvillanyozzák őket. Mutatok azért kevésbé sikerült munkát is a teljesség kedvéért. Jó szórakozást mindenkinek, próbáljátok ki!

templom 01
templom 02
templom 03

Save

Save

3 hozzászólás Új írása

Hozzászólás