Festményből szobrot! – From painting to sculpture

A téri képességek fejlesztésénél igen sokszor előjön a 2D-3D váltás, leképezés, illetve rekonstrukció igénye. Kiváltképp kreatív tervezési feladatoknál szükséges ez a tudás, de sok diákom számol be arról, hogy nem tudja „kirajzolni” a fejében megjelenő színes-szagos-térbeli ötleteit egy darab papírra. Azt hiszem, ha piacra dobnék egy gondolat-printert, rendesen meggazdagodnék : )

Ennek híján egyelőre csak segíteni tudom a 2D-3D közti váltogatást egy klassz gyakorlattal: festmény alapján készítsük szobrot!

In the development of spatial capabilities, 2D-3D switching, mapping, and reconstruction often appear. This knowledge is necessary in particular, when it comes to creative planning tasks, but many of my students tell me that they can’t “draw” their colorful-odorous-spatial ideas from their minds onto a piece of paper. I think if I were to put a thought printer on the market, I’d get rich : ) Without this, I can only help the switching between 2D-3D with a cool exercise: make a sculpture based on a painting.

Korosztály | Grade level: 7-12. osztály

Időkeret | Teaching duration: 45 perc | minutes

Feladat | Objective: Készítsd el a festményen látott építmények 3 dimenziós mását páros munkában, gyurmából! | Work in pairs to create the 3-dimensional replicas of the structures seen in the painting.

Célom ezzel a feladattal, hogy fejlődjön a diákok konstruálási-, vizualizációs-, téri orientációs képessége, vizuális memóriája, és a sík-tér kapcsolat hangolódjon össze gondolkodásukban.

My objective with this task is to improve students’ constructive, visualization, spatial orientation abilities, visual memory, and the plain-space connection to align in their minds.

Anyag és eszközszükséglet: fehér gyurma (én 1 csomag / 10 gyerek mennyiséggel dolgoztam, de minél több, annál jobb), mintázóeszközök (jó, ha van profi, de hurkapálca is megteszi), kartonok alátétek, diákok saját telefonjai, erős wifi kapcsolat, projektor

Supplies: white clay, modelling tools, cardboard underplates, students’ own phones, strong Wi-Fi connection, projector

A Dalí FESTMÉNY és 360 fokos VIDEÓ linkjei

Links to the Dalí PAINTING and the 360º VIDEO

Jean-Francois Millet a 19. században élt francia festő. Nézzük meg Angelus (1857) című képét.
A festményen két parasztot, egy férfit és egy nőt láthatunk, amint egy szántóföldön imádkoznak egy kosár burgonya felett, mellettük vasvilla és talicska. Egy rövid videó a festményről angolul EZEN a linken található.

Jean-François Millet was a French artist in the 19th century. His famous painting, The Angelus (1857) depicts two peasants bowing in a field over a basket of potatoes to say a prayer. You can find a short video about the painting HERE.

Nézzük meg Salvador Dalí – Archeological Reminiscence of Millet’s Angelus (1934) című művét.
Salvador Dalí megszállottjává vált Millet L’Angélus című festményének, melynek reprodukciója egykori iskolájában lógott. Több teóriája mellett meggyőződésévé vált, hogy a képen szereplő emberpár elhunyt kisbabájuk koporsója felett imádkozik, és a krumplis kosár helyére eredetileg egy kis koporsót festett Millet.

Let’s have a look at Salvador Dalí’s Archeological Reminiscence of Millet’s Angelus (1934). He was obsessed with Millet’s iconic painting, and he saw it as a funeral scene, since he’d long contended that the 19th century French painter had originally depicted a child’s coffin where the basket is.

Dalí hatására a Louvre laboratóriumában megröntgenezték az eredeti képet, és a kutatók nagy meglepetésére egy ládaszerű formát találtak a kosár alatt, melyre később Millet ráfestett.

The Louvre eventually proceeded with an X-ray examination of the Millet canvas, discovering quite astonishingly the outline of a small casket underneath the basket of potatoes.

Ezt a feladatot 9-10-es osztályosokal próbáltam, akiknek zsebében többnyire ott lapul az okostelefon, ezért a témát nem vezettem be, csak annyit mondtam, hogy tessék, itt a gyurma, mintázófa, karton, és kivetítettem projektoron a festményt. A táblára csak Salvador Dalí nevét és a kép címét (Archeological Reminiscence of Millet’s Angelus) írtam fel. A parafrázis-sorozat kibontását és a beszélgetést én a munkálkodás idejére hagytam, de saját órátokon természetesen tegyetek belátásotok szerint!

I tried this task with 9-10th graders, whom mostly have smartphones ready to jump out of their pockets, therefore I didn’t introduce the topic, I just told them, here’s the clay, modelling wood, cardboard, and I projected the painting with a projector. I only wrote Salvador Dalí’s name and the title of the image (Archeological Reminiscence of Millet’s Angelus) onto the board.

Megkértem őket, hogy készítsék el páros munkában a festményen látható építmény 3 dimenziós mását, és nyomatékosan kacsintva hozzátettem, hogy akinek segítségre van szüksége, bátran keresgéljen a neten.

I asked them to work in pairs and to make a three-dimensional replica of the structure on the painting, and I winked at them, adding that anyone who needs help should feel free to search the net.

Kisvártatva az egyik páros rá is lelt a youtube-on az alábbi a 360 fokos videóra, amely végigvezet a (floridai St. Petersburgban található The Dali Museum által) megmodellezett festményen, miközben telefonunkat forgatva vagy a képernyőn söpörve minden irányban körbenézhetünk. Egészen olyan, mintha a megelevenedett képben sétálgatnánk!

Soon, one of the pairs found the 360-degree video on YouTube, which guides you through the modeled painting (by The Dali Museum in St. Petersburg, Florida) as well as looking around by rotating your phone or sweeping the screen in all directions. It’s like as if we were walking around in the vivid picture!

Közben készültek a gyurma-szobrok, a kis méret miatt elég sebesen. Kértem a diákokat, hogy körbejárható legyen a szobruk, semmiképp sem egynézetű, és minél részletesebb, annál jobb.

In the meantime, the clay sculptures were being made, quite quickly due to their small size. I asked the students to make their statue viewable in 360° and not only from a single perspective, and the more detailed the better.

Óra végére minden páros bebarangolta a virtuális teret és beadott a kartonlapocskán egy szoborkompozíciót. A végén lefotózgattuk őket – vissza 2D-be…

By the end of the class, each pair was roaming the virtual space and submitted a sculpture composition on the cardboard lamina. At the end, we took pictures of them – back to 2D…

A szobrokat a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 9.a és 9.b osztályos tanulói készítették a Moholy-Nagy Vizuális Modulok kutatás és a Hipersuli program keretén belül.

Hírdetés

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s