Festményből szobrot!

A téri képességek fejlesztésénél igen sokszor előjön a 2D-3D váltás, leképezés, illetve rekonstrukció igénye. Kiváltképp kreatív tervezési feladatoknál szükséges ez a tudás, de sok diákom számol be arról, hogy nem tudja „kirajzolni” a fejében megjelenő színes-szagos-térbeli ötleteit egy darab papírra. Azt hiszem, ha piacra dobnék egy gondolat-printert, rendesen meggazdagodnék : )

Ennek híján egyelőre csak segíteni tudom a 2D-3D közti váltogatást egy klassz gyakorlattal: festmény alapján készítsük szobrot!

Korosztály: 7-12. osztály

Időkeret: 1×45 perc

Téma: gyurma-szobor

Feladat: Készítsd el a festményen látott építmények 3 dimenziós másait páros munkában!

Célom ezzel a feladattal, hogy fejlődjön a diákok konstruálási-, vizualizációs-, téri orientációs képessége, vizuális memóriája, és a sík-tér kapcsolat hangolódjon össze gondolkodásukban.

Anyag és eszközszükséglet: fehér gyurma (én 1 csomag / 10 gyerek mennyiséggel dolgoztam, de minél több, annál jobb), mintázóeszközök (jó, ha van profi, de hurkapálca is megteszi), kartonok alátétek, diákok saját telefonjai, erős wifi kapcsolat, projektor

Vetítés, tábla: FESTMÉNY és VIDEÓ linkjei

Ezt a feladatot 9-10-es osztályosokal próbáltam, akiknek zsebében többnyire ott lapul az okostelefon, ezért a témát nem vezettem be, csak annyit mondtam, hogy tessék, itt a gyurma, mintázófa, karton, és kivetítettem projektoron a festményt. A táblára csak Salvador Dalí nevét és a kép címét (Archeological Reminiscence of Millet’s Angelus) írtam fel.

Megkértem őket, hogy készítsék el páros munkában a festményen látható építmény 3 dimenziós mását, és nyomatékosan kacsintva hozzátettem, hogy akinek segítségre van szüksége, bátran keresgéljen a neten.

Kisvártatva az egyik páros rá is lelt a youtube-on az alábbi a 360 fokos videóra, amely végigvezet a (floridai St. Petersburgban található The Dali Museum által) megmodellezett festményen, miközben telefonunkat forgatva vagy a képernyőn söpörve minden irányban körbenézhetünk. Egészen olyan, mintha a megelevenedett képben sétálgatnánk!

Közben készültek a gyurma-szobrok, a kis méret miatt elég sebesen. Kértem a diákokat, hogy körbejárható legyen a szobruk, semmiképp sem egynézetű, és minél részletesebb, annál jobb.

Óra végére minden páros bebarangolta a virtuális teret és beadott a kartonlapocskán egy szoborkompozíciót. A végén lefotózgattuk őket – vissza 2D-be…

A szobrokat a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 9.a és 9.b osztályos tanulói készítették

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s