Tangram kirakó

A tangramot talán mindenki ismeri: kínai kirakós játék időszámításunk előttről.

A legenda szerint egy szerzetes utazni küldte tanítványát, hogy a világ szépségét egy táblára megfesse. A tábla azonban eltörött, és a tanítvány hiába próbálta négyzet alakban összerakni. Miközben próbálkozott, rengeteg érdekes alakzatot rakott ki. Végül megértette, hogy nem is kell beutaznia a világot, mivel a világ szépségét és sokféleségét meg lehet találni a széttört tábla darabjaiban.

A játék hét alakzatot tartalmaz, ezekből számtalan figura kirakható. Az összes darabot fel kell használni, a darabok nem fedhetik egymást.

Korosztály: 1-12. osztály

Időkeret: 1×45 perc

Téma: tangram, mentális forgatás

Feladat: Rakd ki tangram-készletedből a projektoron látható alakzatokat!

Célom ezzel a feladattal, hogy a diákok mentális rotációs és kombinációs képességét fejlesszem.

Anyag és eszközszükséglet: kinyomtatott tangram-lapok, borítékok, ollók, projektor

Vetítés, nyomtatandók: a vetített képek és a nyomtatandó papír letölthető egy csomagban INNEN.

Az óra elején kiosztom az A4-es lapra nyomtatott tangramot, egy-egy ollót és borítékot.

Amíg kivágják a síkidomokat, elmesélem a tangram történetét és mutatok pár példát, illetve a diákok elmesélik saját tapasztalataikat. (a kivágott és borítékba rakott készletek aztán később más csoportnál is felhasználhatóak természetesen)

Remek tangram app telefonra és tabletre ITT.

0

Elkezdjük a játékot: a projektoron először a szürke, osztás nélküli ábrák láthatóak, a diákoknak ezeket kell kirakni 2-3 perc alatt úgy, hogy minden darabot felhasználjanak, és a darabok ne fedjék egymást. 2-3 perc leteltével egy pillanatra megmutatom a megoldást (fekete, osztott ábrák), ezután visszalépek a szürkére, még kapnak egy percet, majd kivetítem újra a megoldást, ellenőrzésre-korrigálásra kérve a tanulókat.

Az első alakzat a rávezetés, aztán mehet a móka egészen az óra végéig, amikor is lezárjuk a munkát egy kis megbeszéléssel. Ha számoltuk a jó megoldásokat, akkor megnézzük, kinek sikerült nagyon jól, összeszedjük a borítékokat. Én úgy szoktam értékelni, hogy mindenki magának számolja a segítség nélküli ill. a segítséggel készült jó megoldásokat, és mindenkitől elvárom, hogy legalább segítséggel (akár a projektorról másolva a megoldást) rakja ki a feladványt annak érdekében, hogy fejlődjön.

Volt olyan osztály, ahol az összes ábrát kirakták, de olyan is, ahol 6-7 feladványt sikerült megoldani óra végére. Az ember érzi, hogy mennyi időt adjon: hogy a lassabbak is képesek legyenek kirakni, de a gyorsabbak még ne kezdjenek el menthetetlenül unatkozni. Lehet arra kérni az ügyesebbeket, hogy egy-két elem (nem több!) helyes elhelyezésével segítsék a lemaradó társaik munkáját.

7-12-es osztályokban általában sikeres ez a feladat, 5-6. osztályban többet kell segíteni, de kipróbáltam ezt a feladatot alsóban is, azzal a különbséggel, hogy ott csak a fekete, osztott ábrákat vetítettem a gyerekeknek, amiket kvázi le kellett másolni készleteik segítségével. Az óra második felében, miután belejöttek, adtam pár szürke (csak külső kontúros) feladványt, mint a nagyoknál.

Próbáljátok ki, remek agytorna ez a feladat mentális forgatás, tervezés, képzelet, kombináció fejlesztésére!

 

4 hozzászólás Új írása

  1. Babarczi Imréné szerint:

    Szeretettel gratulálok! Csodálattal nézem a munkáidat! A legszebb munkát választottad! Zsuzsa

    1. zsuzskameszaros szerint:

      Köszönöm szépen Tanárnő! :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s