Axonometrikus labirintus

Korosztály: 7-12. osztály

Időkeret: 1×45 perc

Téma: labirintus, axonometria

Feladat: Készíts egyszerű labirintust axonometriában kockás papírra!

Célom ezzel a feladattal, hogy a diákok alkalmazzák az axonometrikus ábrázolás szabályait egy játékos feladatban, fejlesszék térlátásukat, koncentrációjukat, téri orientációs és ábrázolási képességeiket. Alkalmas ez a feladat arra is, hogy újonnan megismert diákok téri képességeit felmérje.

Anyag és eszközszükséglet: kockás papír, ceruza, radír, tábla (esetleg a mellékelt képek vetítése projektoron)

Vetítés, táblai rajz: ezt a foglalkozás vezettem már be úgy is, hogy vetítettem pár inspirációt, de úgy is, hogy csak a táblára rajzoltam.

A feladat egy az „egyszerű-de-nagyszerű” aktivitások közül, gondolom sokaknak eszébe jutott már, én Garamvölgyi Béla kollégámnál láttam először. Kicsit átalakítottam saját kedvemre, és az egyik 9-es osztályomnál vetettem be egy az MTA-ELTE égisze alatt zajló Moholy-Nagy Vizuális Modulok környezetkultúra tantárgyfejlesztési kutatás első, felmérő órájaként (a kutatásról bővebben ITT).

Az óra kezdetén  mutatok pár inspirációs képet, és rajzolok a táblára. Megkérdezem a gyerekeket, hogy ki hallott már axonometriáról, ki állított össze IKEA bútort vagy Lego játékot útmutató alapján.

labirintus 000 (1)
Lego
labirintus 000 (2)
Ikea
labirintus 000 J.R. Schmidt
J.R. Schmidt — Labyrinths
labirintus 00
pixgood
labirintus 001
Matthew Borrett
labirintus 01
táblarajzom

A feladat: készíts egyszerű labirintust axonometriában kockás papírra! Három kritérium jellemzi a jó megoldást:

– legyen axonometrikus rajz
– a labirintusban lehessen eltévedni (minimum egy útelágazás ill. zsákutca)
– három tónusfokozattal érzékeltesd a térbeliséget

A labirintusra akár több óra is adható, én idő szűkében csak 45 percet szántam rá. Felhívtam a gyerekek figyelmét, hogy kisebb alkotást készítsenek, nem baj, ha könnyen megoldható, hiszen a térbeli ábrázoláson van a hangsúly, nem a feladvány nehézségén. Négyzethálós papírra dolgoztunk, a négyzetek oldalait és átlóit használva. Ha tudtok nyomtatni, izometrikus papíron (innen letölthető) is izgalmas lehet a munka.

A fejlettebb téri intelligenciával rendelkező tanulók innentől kezdve remekül tudnak dolgozni, némi korrektúra szükséges csak. Pillanatok alatt előjön, hogy ki az, aki nehezebben birkózik meg a feladattal. Nekik a labirintus-rajzolás előtt először a következő síkidomokat kell térbe emelniük (természetesen az x-y-z koordináta iránya más is lehet):

labirintus 05a

labirintus 05b

labirintus 05c

Az a tapasztalatom, hogy nehézségek bárkinél előbukkanhatnak, ebben a 9-es osztályban például egy vizuális kultúrában örömét lelő és egyéb területeken is kiválóan teljesítő diák szenvedett nagyon, de megnyugtattam őt is és magamat is, hogy most már legalább tudjuk, melyik területen érdemes fejlődni :)

Íme néhány diákmunka, jobbak és gyengébbek egyaránt:

labirintus 02labirintus 03labirintus 04labirintus 05

A környezetkultúra tantárgyfejlesztési modul e félévben lezajlott feladatait folyamatosan töltöm fel a következő hetekben. A kutatásban részt vevő kilencedikes osztállyal ugyan másfelé indultunk, de a labirintus-feladatnak logikus folytatása lehet egy „lehetetlen test” tervező projekt is, Esherrel, Vasarelyvel, 5-12. évfolyamon. Ízelítőül egy hatodikas és egy nyolcadikas tanuló munkája:

A rajzokat a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 6., 8., és 9. osztályos tanulói készítették

3 hozzászólás Új írása

 1. Jeges Tünde szerint:

  Kedves Szerző!
  Köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni 10. osztályban.
  Üdvözlettel. Jeges Tünde

  1. zsuzskameszaros szerint:

   Szuper! Remélem, jól sikerült!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s