Axonometrikus labirintus – oblique projection maze drawing

Figyelem: ennek a feladatnak továbbfejlesztett változatát, letölthető feladatlappal megtaláljátok ITT! A feladatlap letölthető INNEN.

Reminder: I updated this lesson, you can find the description HERE.

Korosztály: 7-12. osztály | Grade level: 7-12

Időkeret: 1×45 perc | Teaching duration: 45 min

Téma: labirintus, axonometria | Topic: maze, spatial drawing, oblique projection

Feladat: Készíts egyszerű labirintust axonometriában kockás papírra!

Objective: Create a simple labyrinth in oblique projection on graph paper!

Célom ezzel a feladattal, hogy a diákok alkalmazzák az axonometrikus ábrázolás szabályait egy játékos feladatban, fejlesszék térlátásukat, koncentrációjukat, téri orientációs és ábrázolási képességeiket. Alkalmas ez a feladat arra is, hogy újonnan megismert diákok téri képességeit felmérje.

My objective with this task is for students to apply the rules of oblique projection in a playful task, develop their spatial perception, concentration, spatial orientation and visualization skills. This task is also suitable for assessing the spatial abilities of newcomer students.

Anyag és eszközszükséglet: kockás papír, ceruza, radír, tábla (esetleg a mellékelt képek vetítése projektoron)

Supplies: graph paper, pencil, eraser, possibly the projection of the attached images on the projector

Vetítés, táblai rajz: ezt a foglalkozás vezettem már be úgy is, hogy vetítettem pár inspirációt, de úgy is, hogy csak a táblára rajzoltam.

Projection, board drawing: I’ve introduced this task by projecting some motivation onto the board, or also by drawing it myself.

A feladat egy az „egyszerű-de-nagyszerű” aktivitások közül, gondolom sokaknak eszébe jutott már, én Garamvölgyi Béla kollégámnál láttam először. Kicsit átalakítottam saját kedvemre, és az egyik 9-es osztályomnál vetettem be egy az MTA-ELTE égisze alatt zajló Moholy-Nagy Vizuális Modulok környezetkultúra tantárgyfejlesztési kutatás első, felmérő órájaként (a kutatásról bővebben ITT).

This task is one of the “simple-but-great” activities, I suppose many of you know this already, the first time I saw it was with my colleague Béla Garamvölgyi. I’ve modified it a little to my liking, and I’ve used it in one of my 9th grade classes as the first, appraising lesson of an extended research with MTA-ELTE Visual Culture Research Group

Az óra kezdetén  mutatok pár inspirációs képet, és rajzolok a táblára. Megkérdezem a gyerekeket, hogy ki hallott már axonometriáról, ki állított össze IKEA bútort vagy Lego játékot útmutató alapján.

At the beginning of the class I show some motivation and draw on the board. I ask the kids whether they’ve heard of axonometry/oblique projection/isometric drawing, who’s put together IKEA furniture or a Lego toy based on a visual guide.

labirintus 000 (1)
Lego
labirintus 000 (2)
Ikea
labirintus 000 J.R. Schmidt
J.R. Schmidt — Labyrinths
labirintus 00
pixgood
labirintus 001
Matthew Borrett
labirintus 01
táblarajzom

A feladat: készíts egyszerű labirintust axonometriában kockás papírra! Három kritérium jellemzi a jó megoldást:

– legyen axonometrikus rajz
– a labirintusban lehessen eltévedni (minimum egy útelágazás ill. zsákutca)
– három tónusfokozattal érzékeltesd a térbeliséget

The task is to create a simple labyrinth in oblique projection on graph paper! Assessment criteria:

– use of oblique projection
– at least one road junction or dead end in the maze (one can “get lost” in it)
– use of three values

A labirintusra akár több óra is adható, én idő szűkében csak 45 percet szántam rá. Felhívtam a gyerekek figyelmét, hogy kisebb alkotást készítsenek, nem baj, ha könnyen megoldható, hiszen a térbeli ábrázoláson van a hangsúly, nem a feladvány nehézségén. Négyzethálós papírra dolgoztunk, a négyzetek oldalait és átlóit használva. Ha tudtok nyomtatni, izometrikus papíron (innen letölthető) is izgalmas lehet a munka.

Due to lack of time, I only dedicated 45 minutes to it but more time can be given for the creation of the maze. I recommended to the students to design a smaller maze, since the focus is on spatial representation, not the difficulty of the puzzle. We worked on graph paper, using the sides and diagonals of the squares.

A fejlettebb téri intelligenciával rendelkező tanulók innentől kezdve remekül tudnak dolgozni, némi korrektúra szükséges csak. Pillanatok alatt előjön, hogy ki az, aki nehezebben birkózik meg a feladattal. Nekik a labirintus-rajzolás előtt először a következő síkidomokat kell térbe emelniük (természetesen az x-y-z koordináta iránya más is lehet):

Students with more advanced spatial intelligence can work wonderfully from there on, only a few corrections will be needed. In no time, you will recognize the ones who have a harder time dealing with the task. These students can practice oblique projection like the following: (of course, the direction of the x-y-z coordinate may be different)

labirintus 05a
labirintus 05b
labirintus 05c

Az a tapasztalatom, hogy nehézségek bárkinél előbukkanhatnak, ebben a 9-es osztályban például egy vizuális kultúrában örömét lelő és egyéb területeken is kiválóan teljesítő diák szenvedett nagyon, de megnyugtattam őt is és magamat is, hogy most már legalább tudjuk, melyik területen érdemes fejlődni :)

In my experience, anyone can have difficulties, for example, a 9th grade student who enjoys visual culture and performs well in other areas as well,  suffered a great deal with it, but I reassured her and myself that at least now we know, which area is worth developing :)

Íme néhány diákmunka, jobbak és gyengébbek egyaránt:

Here are some student works, both great and less-well created ones:

labirintus 02
labirintus 03
labirintus 04
labirintus 05

A környezetkultúra tantárgyfejlesztési modul e félévben lezajlott feladatait folyamatosan töltöm fel a következő hetekben. A kutatásban részt vevő kilencedikes osztállyal ugyan másfelé indultunk, de a labirintus-feladatnak logikus folytatása lehet egy „lehetetlen test” tervező projekt is, Esherrel, Vasarelyvel, 5-12. évfolyamon. Ízelítőül egy hatodikas és egy nyolcadikas tanuló munkája:

A logical continuation of the labyrinth task can also be an “impossible figure” design project, with Esher, Vasarely, in grades 5-12. As a sample, here’s the work of a sixth grader and an eighth-grade student:

A waaay more advanced version of this lesson is available for download at my TpT Store! Isometric maze drawing activity is available HERE.

A rajzokat a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 6., 8., és 9. osztályos tanulói készítették. A Moholy-Nagy Vizuális Modulok kutatás keretén belül fejlesztettem ki ezt a térszemlélet-fejlesztő hatású feladatot.

Hírdetés

4 hozzászólás Új írása

 1. Jeges Tünde szerint:

  Kedves Szerző!
  Köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni 10. osztályban.
  Üdvözlettel. Jeges Tünde

  1. zsuzskameszaros szerint:

   Szuper! Remélem, jól sikerült!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s