Dobj egy Matisse-t!

Korosztály: 3-18 éves korig
Anyagszükséglet, eszközök: A4-es dipa, színes papírok, ollók, ragasztók, grafitceruzák, filctollak
Időkeret: 45 perc

A dobókockás műalkotás-sorozat újabb darabja ez a játék. Korábbiak: görög váza, barlangrajz, egyiptomi képeslap, antik templom, képarchitektúra, Miró.

Kiötlésének apropója, hogy a Szépművészeti Múzeumban a napokban nyílt, és 2022. október 30-ig látogatható egy fantasztikusan gazdag, hazánkban először bemutatott kiállítás a művész munkáiból. Mindenkinek ajánlom!

Mint minden évben, idén is a Győrkőcfesztiválon tartottam workshopot. Úgy gondoltam, hogy egy Matisse-kollázs épp illeni fog a szabadtéri rendezvényre. Több helyen láttam már Matisse papírkollázsaival foglalkozó feladatot gyerekeknek, ezeket néztem át, és végül a Hope Creek Studios verzióját magyarítottam.

A játék a szokásos módon játszható: oszloponként haladva dobunk a kockával, és amelyik formát választja nekünk a dobókocka, azt vágjuk ki színes papírból és ragasztjuk a papírra.

Az alkotójáték vezetéséhez leírok pár tapasztalatot:
Javaslom, hogy az első két oszlop formáit nagy méretben vágják ki a gyerekek, a többi oszlop formái már lehetnek kisebbek. Az apróbb pöttyöket, csíkokat filctollal könnyebb rárajzolni a papírkollázsra. Elő is lehet rajzolni a kivágandó formákat a színes papírokra, ekkor a papír grafitos felét ragasztózzuk be, úgy szebb lesz a végeredmény. Néhány idősebb gyerkőc egyedi grafikákkal is kiegészítette kollázsát. A legkisebbek számára (a Győrkőcfesztiválon 3-4 évesek is leültek alkotni) előre kivágtam formákat, ők az összeragasztást élvezték.
A táblázat színeitől bátran térjünk el, hiszen nem is biztos, hogy be tudunk szerezni épp ilyen színű papírokat. Az ügyesebbek előre eldönthetik, hogy milyen színharmóniát alkalmaznak.
Dolgozhatunk úgy is, hogy a kivágás után azonnal a háttérre ragasztjuk a formákat, de komponálhatunk kicsit tudatosabban is úgy, hogy csak akkor ragasztunk, mikor már az összes formát kiválasztottunk, kivágtuk a színes papírból.

A feladatlap INNEN letölthető.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s