Paper strip words – Papírszalag szavak

This popular art task unfortunately did not make it into my art lesson books, but don’t worry, it’s here now:

Grade Levels: 7-12

Task: Choose a thought-provoking word or phrase that is important to you. Fold a paper strip to create it, attach it to a sheet of paper, take a photo, and draw it. Do not use outlines, only values and shading.

Materials and Tools: White paper, scissors, glue stick, soft graphite pencil, eraser, smartphone for taking photos.

Our goal is to use the five elements of shading (full light, halftone, shadow edge, reflected light, and cast shadow).

Evaluation Criteria: Appropriate use of values.

Ez a népszerű feladat sajnos az utolsó pillanatban kipottyant a nyomtatásban is megjelenő feladatgyűjteményemből, de sebaj, tessék:

Korosztály: gimnázium

A feladat: Találj ki egy elgondolkodtató, számodra fontos jelentéssel bíró szót vagy szókapcsolatot. Papírszalagból hajtogasd meg, rögzítsd egy lapra, fotózd és rajzold le. Kontúrokat ne használj most, csak tónussal jelenítsd meg a látványt!

Szükséges anyagok és eszközök: Fehér papírlapok, olló, stiftes ragasztó, puha grafitceruza, radír, telefon a fotózáshoz

Célunk az önárnyék és a vetett árnyék művészi kifejező elemként történő alkalmazása.

Értékelési szempontok:

  • tériség
  • kontúrok mellőzése
  • tónusértékek megfelelő használata

Introduction: What inspires you lately? What helps you stay balanced, energetic, and happy and helps you get through difficult times? Think of an event, person, story, place, or music and evoke the feelings it gives you. Try to express these feelings in a single word or phrase and work with that. If you want to depict a longer sentence or quote, work in groups and let everyone take on a few words.

Bevezető beszélgetés: Mi az, ami mostanában inspirál benneteket? Mi az, ami segít abban, hogy kiegyensúlyozottak, energikusak, boldogok legyetek, ami segít átvészelni a nehezebb időszakokat? Gondoljatok egy eseményre, személyre, történetre, helyre, zenére, és hívjátok elő az érzéseket, amit kelt. Ezeket az érzéseket próbáljátok egy szóban, szókapcsolatban kifejezni, és dolgozzatok ezzel.
Ha hosszabb mondatot, idézetet jelenítenétek meg, akkor dolgozzatok csoportban, és mindenki vállaljon néhány szót. Beszéljük meg, hogy magyar vagy idegen nyelvű szavakat használtok.

Information for Students:
After deciding on the word(s), cut and fold the paper strip (ribbon). Decide on angular or rounded shapes and choose a handwritten or printed font, small or capital letters depending on your decision. If you are familiar with typography, choose a font as well. Curve and fold gently, to minimize creases or smudging. Once you attach the paper letters to your paper base, take a photo from the angle you want to draw it. If the lighting changes during the work, use the photo for reference, but ideally, let’s do an observational drawing. Sketch the design lightly and pay attention to composition. Use prior knowledge of shading cubes and spheres and use rich values. Erase any light contour lines before shading. Work cleanly and make the most of your time. Finally, take a look at each other’s creations, organize an exhibition, and discuss what each person’s word means to them.

Information for Teachers:
Prepare for the lesson with information on positive psychology, striving for happiness, resilience, and a growth mindset. Resources such as Carol Dweck’s lecture can be shown to students who may have trouble coming up with words during the introduction. If you have covered typography, refer to it and assist with font selection and folding decisions. This is an observational drawing art lesson, but changes in light can significantly impact the work, so artificial light is recommended. Alternatively, have students take a photo of their paper sculpture and keep it with them until the end of the project, in case it is needed.

Tudnivalók a diákok számára:
Miután kitaláltad a szót/szavakat, amivel dolgozni fogsz, először is a hajtogatást kell elkészítened.
Döntsd el, hogy szögletes vagy gömbölyded formákkal dolgozol. Döntésednek megfelelően válassz folyó- vagy nyomtatott írást, kis- vagy nagybetűket, ha képben vagy a tipográfiával, akkor betűtípust is. Gömbölyítsd, hajtsd a szalagot, a toldásokat és vágásokat úgy oldd meg, hogy minél kevésbé gyűrődjön vagy maszatolódjon a papír. Ha rögzítetted a papírodon a szalagból készült betűket, fotózd le abból a szögből, ahonnan rajzolni szeretnéd. Ha munka közben változnak
a fények, akkor tudsz majd fotóról is dolgozni, de ideális esetben inkább látvány után rajzolj.
Halványan vázold fel a látványt. Figyelj a kompozícióra. Itt még használhatsz nagyon halvány kontúrvonalakat, de később, a tónusozásnál tüntesd el ezeket. Vesd be a kubusok, gömbök, forgástestek árnyékolása során szerzett tudásodat, használj gazdag tónusértékeket. Igyekezz tisztán, maszatolás nélkül dolgozni, használd ki az idődet.
A végén nézzétek meg egymás alkotásait, rendezzetek kiállítást, ha van kedvetek, beszélgessetek arról, hogy kinek a szava mit jelent számára.

Tudnivalók a tanár számára:
Az órára készülhetünk egy kis pozitív pszichológiával, boldogságra törekvéssel, rezilienciával, „growth mindset”-tel, az interneten remek forrásokat találunk, például ITT látható Carol Dweck előadása. Ha a bevezetés során diákok maguktól nem találnak ki szavakat, akkor le is vetíthetjük nekik ezt a videót.
Ha foglalkoztunk már tipográfiával, akkor utalhatunk arra is, segítve ezzel a betűtípus-választás, hajtogatás körüli döntéshozatalt.
A fények változása érzékenyen érintheti a munkát, ezért javasolt, hogy a diákok fotózzák le a tónusozás megkezdése előtt a papírplasztikájukat, és ez a fotó legyen náluk a munka befejezéséig, hátha szükség lesz rá.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s