Papírszalag szöveg

Ez a feladat sajnos az utolsó pillanatban kipottyant a nyomtatásban is megjelenő feladatgyűjteményemből, de sebaj, tessék:

Korosztály: gimnázium

A feladat: Találj ki egy elgondolkodtató, számodra fontos jelentéssel bíró szót vagy szókapcsolatot. Papírszalagból hajtogasd meg, rögzítsd egy lapra, fotózd és rajzold le. Kontúrokat ne használj most, csak tónussal jelenítsd meg a látványt!

Szükséges anyagok és eszközök: Fehér papírlapok, olló, stiftes ragasztó, puha grafitceruza, radír, telefon a fotózáshoz

Célunk az önárnyék és a vetett árnyék művészi kifejező elemként történő alkalmazása.

Értékelési szempontok:

  • tériség
  • kontúrok mellőzése
  • tónusértékek megfelelő használata

Bevezető beszélgetés: Mi az, ami mostanában inspirál benneteket? Mi az, ami segít abban, hogy kiegyensúlyozottak, energikusak, boldogok legyetek, ami segít átvészelni a nehezebb időszakokat? Gondoljatok egy eseményre, személyre, történetre, helyre, zenére, és hívjátok elő az érzéseket, amit kelt. Ezeket az érzéseket próbáljátok egy szóban, szókapcsolatban kifejezni, és dolgozzatok ezzel.
Ha hosszabb mondatot, idézetet jelenítenétek meg, akkor dolgozzatok csoportban, és mindenki vállaljon néhány szót. Beszéljük meg, hogy magyar vagy idegen nyelvű szavakat használtok.

Tudnivalók a diákok számára:

Miután kitaláltad a szót/szavakat, amivel dolgozni fogsz, először is a hajtogatást kell elkészítened.
Döntsd el, hogy szögletes vagy gömbölyded formákkal dolgozol. Döntésednek megfelelően válassz folyó- vagy nyomtatott írást, kis- vagy nagybetűket, ha képben vagy a tipográfiával, akkor betűtípust is. Gömbölyítsd, hajtsd a szalagot, a toldásokat és vágásokat úgy oldd meg, hogy minél kevésbé gyűrődjön vagy maszatolódjon a papír. Ha rögzítetted a papírodon a szalagból készült betűket, fotózd le abból a szögből, ahonnan rajzolni szeretnéd. Ha munka közben változnak
a fények, akkor tudsz majd fotóról is dolgozni, de ideális esetben inkább látvány után rajzolj.

Halványan vázold fel a látványt. Figyelj a kompozícióra. Itt még használhatsz nagyon halvány kontúrvonalakat, de később, a tónusozásnál tüntesd el ezeket. Vesd be a kubusok, gömbök, forgástestek árnyékolása során szerzett tudásodat, használj gazdag tónusértékeket. Igyekezz tisztán, maszatolás nélkül dolgozni, használd ki az idődet.
A végén nézzétek meg egymás alkotásait, rendezzetek kiállítást, ha van kedvetek, beszélgessetek arról, hogy kinek a szava mit jelent számára.

Tudnivalók a tanár számára:

Az órára készülhetünk egy kis pozitív pszichológiával, boldogságra törekvéssel, rezilienciával, „growth mindset”-tel, az interneten remek forrásokat találunk, például ITT látható Carol Dweck előadása. Ha a bevezetés során diákok maguktól nem találnak ki szavakat, akkor le is vetíthetjük nekik ezt a videót.
Ha foglalkoztunk már tipográfiával, akkor utalhatunk arra is, segítve ezzel a betűtípus-választás, hajtogatás körüli döntéshozatalt.
A fények változása érzékenyen érintheti a munkát, ezért javasolt, hogy a diákok fotózzák le a tónusozás megkezdése előtt a papírplasztikájukat, és ez a fotó legyen náluk a munka befejezéséig, hátha szükség lesz rá.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s