Dobj egy barlangrajzot!

A korábban bemutatott görög vázás és egyiptomos játék után újabb dobókockás alkotás következik: készítsünk barlangrajzot!
Magam egy nyári fesztiválon próbáltam ki ezt a feladatot különböző korú gyerekekkel. Osztályteremben ezt az órát művészettörténethez is kapcsolhatjuk korosztályra szabott elméleti háttérrel, illetve önmagában is jó móka lehet.
Indításként egy rövid ismeretterjesztő videót is mutathatunk 3 percben a National Geographic csatornájáról ITT.

A munkához szükségünk lesz a kinyomtatott vagy kivetített táblázatra, dobókockára, csomagolópapírra, pasztellkrétára és fixatívra (hajlakk is megteszi).

Először összegyűrjük a csomagolópapírt, majd kisimítjuk. Javaslom, hogy legalább A3-as méretű lapot használjunk. A kisimított lap felületén fehér pasztellkréta lapjával “söprögetünk”, hogy a gyűrődéseken megmaradjon némi pigment, ezzel sziklafal illúzióját keltse. Dobókockával választunk egy színkompozíciót, magunk mellé készítjük a megfelelő krétákat. Dobunk a kockával és a lapra rajzoljuk amit kaptunk, lépésről lépésre. A végén kitöltjük a felületeket, színezzük a hátteret és fixáljuk az elkészült alkotást.
Az alábbi sorozat mutatja a munka menetét:

A Győrkőcfesztiválon készült munkákról itt egy kis válogatás. Óvodások, iskolások, szülők egyaránt szívesen dolgoztak barlangrajzaikon:

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s