Egyiptomi képeslap dobókockával

Nyáron a Győrkőcfesztiválon vettünk részt, játékos feladatokkal készültünk különböző korosztályoknak. A nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak készültünk az Egyiptomi képeslap című játékkal.

Akik régebb óta olvassák a blogot, tudják, hogy rákaptam a dobókockás randomizátorok készítésére, volt már görög vázafestészet, műelemző feladat, és a következő posztokban mutatok majd antik templomos, absztrakt festészetes és barlangrajzos projekteket is.

De lássuk is az egyiptomi képeslap randomizátort!

A feladat: Készítsd el saját képeslapodat a táblázat alapján – dobj a kockával és rajzold a lapodra, amit kaptál. A végén színezd/fesd ki a munkád.

Korosztály: 5-9. osztály

Időigény: 2×45 perc

Anyagok és eszközök: a kinyomtatott vagy kivetített táblázat, A4-es rajzlap, ceruza, tűfilc, színes cerka vagy vízfesték, ecset, vizesedény, dobókockák

Az alkotáshoz tartsuk a lapot függőlegesen, és dolgozzunk a táblázatból. Minden függőleges oszlop egy kör dobás, a dobókockával dobott értékhez tartozó sorban találjuk azt a rajzot, amit lemásolunk körönként. A komponálás a diákok feladata, érdemes takarást is használni, úgy térbelibb lesz a hatás. A fenti ábrasor lépésről lépésre mutatja be az alkotás folyamatát.

Tartozik a feladatlaphoz egy kis háttérinformáció (lenti slideshow) is az ábrázolt istenségekről, építészeti emlékekről és hieroglifákról is – épp annyi, amennyi felkelti a diákok érdeklődését további kutatásokhoz. Alkotás közben mesélhet a tanár az egyiptomi művészetről, vagy lehet Egyiptomról szóló hangoskönyvet, YouTube videót hallgatni a mélyebb megértés kedvéért.

Tapasztalatom szerint az elején lassan indul a munka, mert a gyerekek minél pontosabban szeretnék lemásolni az ábrákat, és ha hibáznak, radíroznak. Biztassuk őket arra, hogy rugaszkodjanak ez a mintától, valamint, hogy bátran rajzoljanak egyből tollal, és hagyják meg az elrontott vonalakat. A festésnél-színezésnél sem lényeges “vonalon belül” maradni, annál gazdagabb és élettel telibb lesz a munka, minél több benne az egyedi vonás!

2 hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s