Parametrikus papírkonstrukció

Ez a feladat a papírplasztika tematikus sorozat elemeként, a party tányér, a lámpabúra, a papírhíd és a papírkonzol után is bevethető, de önmagában is működik.

Korosztály: gimnázium

Időigény: 2-3×45 perc

Eszközök, anyagok: fénymásolópapír, olló, tűzőgép

Mi az a parametrikus tervezés?

A design és az építészet területén a kétezres években megjelent a parametrikus tervezés fogalma. Egy parametrikus rendszer bizonyos szabályszerűségek szerint létrehozott elemekből és az elemeket szervező-rendező szabályokból áll. A szabály (jellemző, változó, paraméter) megváltoztatásával egy egészen más tulajdonságokkal bíró rendszert kapunk anélkül, hogy az egészet újra kellene terveznünk.

A budapesti Bálna épületének tervezője, Kas Oosterhuis is parametrikus rendszerekkel dolgozik. Terveit számítógépen készíti, épületeinek minden egyes eleme más, ezért a számítógépről egyből a gyártósorra küldi az adatot (file to factory), az alkatrészek beszámozva érkeznek az építkezésre, ahol a terv szerint szerelik össze. (Sajnos a Bálnánál nem jött minden össze – de ez egy másik történet…)

Ez lehet, hogy így egy kicsit lila, de itt van egy jó magyarázat.

Aki részletesebben szeretne olvasni a témáról, itt talál egy írást.

Mindez igazán a számítógéppel segített tervezésben érvényesül a mindennapi gyakorlatban, de a rendszer megértéséhez az is elég, ha kézzel dolgozunk. Mi anno az egyetemen részt vettünk egy szuper workshopon, ahol parametrikus testekkel kísérleteztünk, gyönyörű és izgalmas dolgokat hozva létre. Ezt az élményt szerettem volna átadni a diákjaimnak.

Képek a mi workshopunkról (nekünk több időnk volt…):

fabric

A feladatleírás (csapatmunka, 4-5 fővel):

  •  Találjatok ki egy alapelemet és annak 5 iterációját (változtass meg 1-1 paramétert – szélesség, összméret, hajtás szöge, stb.) – ehhez próbáljatok ki jónéhány formát, gondoljátok végig, hogy sorolható-e, gyorsan le tudtok-e gyártani belőle sokat, izgalmas formát fog-e kiadni a sokaság?
  • A próbálkozásaitokat illetve az alapelemet és iterációit rögzítsétek egy papírlapra
  • Az alapelemmel és iterációival építsetek a rendelkezésre álló idő alatt minél izgalmasabb téri struktúrákat – ugyanabból az alapelemből, de más-más paraméterekkel (pl: tűzés szöge, kapcsolódási pont eltolása, elforgatása, stb.)
  • A legjobbnak értékelt paraméterekkel gyártsatok minél nagyobb elemszámú struktúrát
  • töltsétek ki az értékelőlapot
  • tanulmányozzuk egymás megoldásait

Munka közben:

Az elkészült munkák:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s