Tárgytervezés – fagylaltoskanál

A Moholy-Nagy Vizuális Modulok kutatás keretén belül jött létre ez az újabb, térszemlélet-fejlesztő hatású, design központú feladat.

Korosztály: gimnázium

Időkeret: 3×45 perc

Eszközök, anyagok: számítógép, projektor, A4-es papír, filcek, fehér “sünis” gyurma, alátét, mintázófa

A papírplasztika feladatok (party-tányér és lámpabúra) után tárgyakkal kezdtünk el foglalkozni a kutatásban résztvevő tizedikes osztályommal, először ufóknak magyaráztuk el a háztartási eszközök használatát, majd mi is nekiláttunk egy háztartási “kéziszerszám” tervezésének – a jó idő tiszteletére egy fagylaltoskanalat terveztünk.

A feladatot úgy terveztem, hogy a diákoknak két részterületre kelljen koncentrálniuk: az ergonomikus, kézhez illeszkedő nyél illetve a fagylaltot gombóccá alakító fej megtervezésére, és ezek stabil, esztétikus összekapcsolására. Magasra tettem a lécet, és a prototípusoknak a meleg teremben, olcsó gyurmából esélyük sem volt ennél szebben sikerülni, de a tervezési koncepció gondolatisága miatt büszke vagyok tanítványaim munkájára.

Bevezetésképpen azt a szituációt képzeltük el, hogy vendégek érkeznek hozzánk, előkapjuk a mélyhűtőből a jól megfagyott jégkrémet, és ízléses kelyheket szeretnénk tálalni. Az evőkanál és a kiskanál, ami otthon van, viszont jól elgörbül az első erősebb mozdulatnál. Milyen lenne az ideális eszköz erre a célra? A funkciónak való megfelelésen túl fontos az is, hogy jól tisztítható, jól tárolható háztartási eszközt találjunk ki.

Inspirációként néhány képet néztünk, problémafelvetéssel és a jól ismert, fagyizós megoldással (ami azért nem fedi le, amit mi szeretnénk):

Néhány designer megoldás, ergonómia és formakeresés:

Prototípus-sorozat:

18

Ezek után mindenki elkezdett ötletelni, vázlatokat készíteni. Először a kanál-részre koncentráltak a legtöbben, és amikor a használatra, magára a fagyikanalazó-mozdulatra került a sor, akkor kezdték el megoldani a saját kezükhöz illeszkedő nyél formáját.

A diákok munkái:

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s