Party-tányér papírplasztika

Az utóbbi idők “legvidámabb feladat” címét ez a kis projekt érdemelte ki nálunk.

A feladat: Spontán összejövetelt rendeztek az osztályteremben, és szépen szeretnétek tálalni a rágcsálnivalókat. Van A3-as papírotok, ollótok és egy órányi időtök erre a célra. (Ragasztó, tűzőgép, egyéb rögzítőeszközök nem állnak rendelkezésre, de ha van vonalzótok, használhatjátok)

Eszköz, anyag: számítógép, projektor, A4-es fénymásolópapír (gyakorolni), A3-as műszaki rajzlap (végleges munkadarab), ollók

Időkeret: 2×45 perc

Korosztály: 7-12. osztály

Vetítéssel indítunk, közben megbeszéljük, hogy ki milyen “elviteles” papírtermékekkel találkozott gyorsétteremben, büfében, streetfood-bódénál.

Néhány példa:

Mivel a heti 1×45 percnyi találkozásunkba nem fér bele minden, számítottam arra, hogy gimnazista diákjaim papír-anyagismerete és eszközhasználati képessége elég alacsony szinten van, ezért mutattam pár karcolást, hajtást, vágást. Vetítettem pár példát Paul Jackson – Folding Techniques for designers című könyvéből. (pszt… fenn van a neten az egész pdf-ben)

Megbeszéltük, hogy milyen típusú rágcsálnivalókra gondoltunk (chips, magok, kréker, aszalt gyümölcs), aztán mindenki kapott egy ollót, néhány A4-es papírt gyakorlás céljára és egy A3-as műszaki rajzlapot a végleges party-tányér megalkotásához. Szokás szerint több ötletet vártam, de most azt is kértem, hogy néha nézzenek körbe, ne mindenki ugyanazt a formát készítse el.

A próbálkozások:

Első óra végére már egész jó ötletek születtek, a végleges party-tányérok pedig a második óra közepére-végére lettek készen. Ekkor felbontottuk a rágcsálnivalókat, mert hát a design thinking feladatnál megtanulhattuk, hogy a prototípus tesztelése mennyire fontos lépés! :)

DSC_0613

Kilencedikesek munkái:

képek a beszámoló doc-ba

Ugyanez a feladat 12. osztályosokkal:

5 hozzászólás Új írása

  1. Gaul Emil szerint:

    szuper

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s