Antik templomépítészet dobókockával

Újabb dobókockás alkotófeladatot osztok meg veletek. Viaszkréta és kék tus felhasználásával rajzoljuk meg egy antik templom homlokzatát. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy érdemes a feladathoz kapcsolódóan egy rövid bemutatót beiktatni az oszloprendek mibenlétéről.

Korosztály: felső tagozat

Időkeret: 45 perc

Eszköz, anyag: kiosztott vagy kivetített feladatlap, dobókocka, halványkéken fogó viaszkréta (jó minőségű zsírkréta, olajpasztell, gyertya), sötétkék tus vagy akvarell

Alább látható egy slideshow, amely bemutatja az alkotás menetét lépésről lépésre. Először a görög vázás, egyiptomos és barlangrajzos feladatoknál megszokott módon dobunk a kockával: egy oszlop egy kör. Megnézzük, hogy melyik ábra tartozik az általunk dobott számhoz. Minden körben kapunk egy kis rajzocskát – a majdani templomhomlokzatunk egy részét. Szépen sorban haladunk végig a táblázat oszlopain, és az ábrákat, amiket kaptunk, a papírunkra rajzoljuk viaszkrétával. Tapasztalatom szerint érdemes ennél a feladatnál kompozíciós vázlatot készíteni, illetve a lépéseket előre megmutatni a gyerekeknek, hogy biztosan kiférjen a timpanon is. Be is lehet előre jelölni a papíron halványan, ceruzával, hogy meddig érjenek a homlokzat egyes építészeti elemei. Miután megrajzoltuk zsírkrétával a templomot, sötétkék tussal vagy vízfestékkel, jó vizesen kenjük át a rajzlap teljes felületét. De hadd beszéljenek helyettem a képek:

Íme a táblázat:

Lássunk néhány alkotást is! Ezeket 3-5. osztályos gyerekek készítették, egy nyári fesztiválon, de tantermi felhasználásnál inkább felső tagozatosoknak ajánlom a feladatot.

A táblázat és a lépésről-lépésre bemutató egy hétig letölthető INNEN.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s