Ehető építészet

 

Korosztály: 5-12. osztályig

Időkeret: 1×45 perc

Téma: szerkezetépítő vetélkedő

Anyag, eszköz, kellék: gumicukor (félbevágott medve az ideális, 60 fél medve kell egy párnak, előző héten kértem, hogy hozzanak) és fogpiszkáló (kb. 80 db), olló, tálkák, kuboktaéderek térhálója kinyomtatva

Ahogy a gyerekek megérkeztek, kérem, hogy párokba álljanak és vagdossák fel a gumicukrot, amit hoztak, kapnak egy kis tálka fogpiszkálót, egy kuboktaédert ábrázoló cetlit, a hátulján egy sorszámmal. Nyomtatandó:

vetítés

Bevezetéssel indítom az órát, rácsszerkezetekről röviden, szöveg és vetített képek:

Egy nagyon alapvető mérnöki konstrukcióval játszunk ma, témánk a rácsszerkezet. Mielőtt elkezdenénk a vetélkedőt, nézzük meg röviden, hogy hogy is nézett ez ki 1850-ben és hogy néz ki ma?

vetítés3

A vasgyártás fejlődésével 1750 után elkezdődött a fa és kő elemek vassal való helyettesítése, francia és angol próbálkozásokat ismerünk. Az első nagy dobás, a londoni kristálypalota nagy valószínűséggel a földkerekség legnagyobb üvegháza volt. Egy kiállításra építették fel a Hyde Parkban, Londonban, tervezője Joseph Paxton. Az építmény különlegessége, hogy korát messze megelőző technológiával: előre gyártott, a helyszínen összeszerelt elemekből készült. Tartószerkezetét vasrudak rácsa alkotja. A kiállítás után a palotát elemeire szedték és áthelyezték London déli részére. Különböző előadásokat, kiállításokat, hangversenyeket és más szórakoztató programokat rendeztek benne. 1936. november 30-án majdnem teljesen leégett, a vasszerkezet megolvadt és megrogyott.

vetítés4

Az Eiffel-torony Párizs egyik jelképe, amelyet tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét. Az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. 300 m magas, 12 000 acéldarabból, szegecseléssel állították össze, átmeneti jelleggel. Évente kb. 10 tonna festék kell felülete karbantartásához. 41 éven keresztül a világ legmagasabb épülete volt.

vetítés5

Az új pályaudvar terveit az osztrák August de Serres építész és a később az Eiffel-toronyról világhírűvé vált párizsi Gustave Eiffel cége készítette. Az új pályaudvar 1877. október 28-án nyílt meg. Vasszerkezete a maga korában technikai bravúrnak számított. Az átadáskor az új pályaudvar 6153 négyzetméteres, közel 25 méter magas csarnokával és különböző melléképületeivel korának ötödik legnagyobb pályaudvara lett a világon.

vetítés6

A Budapest Sportaréna 2000–2003 között épült, vezető tervezője Skardelli György. A „kavics”-nak becézett épületbe 50 000 tonnányi betont, 2300 tonna acélszerkezetet, több mint 11 000 000 csavart, és több kilométernyi kábelt fektettek. Az épület nehezebb, mint az Erzsébet híd és a Szabadság híd együtt. Tömege nagyjából 200 000 tonna.

vetítés7

A CCTV Központ vagy Kína Központi Televíziójának Központi épülete A főépület nem hagyományos torony, de 6 vízszintes és függöleges részletnek van egy összefüggő hurka, 381 000 négyzetméteren terül el, szabálytalan rácsot képez az épület homlokzata, amelyről avatott szemlélő számára leolvashatók az épületre ható erők. Az építkezésnél figyelembe vették a strukturális kihívást, főleg mert szeizmikus (földrengési) zónában épült. Az épületet 2 részben építették, a két részt éjszaka leghidegebb részében kötötték össze, amikor a két torony azonos hőmérsékletre hűlt le.

Feladat 1.  félszabályos archimédeszi test – kuboktaéder megépítése– 5-6 perc – látjátok, hogy nyeklik-nyaklik, következő feladatban próbáljunk merevíteni (háromszögelésre utalás) – amelyik előbb kész van, az kap több pontot.

1 perc zsűrizés, pontok felírása a táblára

Feladat 2. magassági verseny: amelyik a legmagasabb, az kap legtöbb pontot, időkorlát: 12 perc

2 perc zsűri, mérés, pontok felírása

Feladat 3. kreatív feladat, időkorlát: 12 perc

2 perc zsűri, eredményhirdetés, taps, öröm, maradék gumicukor elfogyasztása rendrakás közben.

Képek munka közben:

edible architecture

eheto02

edible architecture

A munkákat a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium 7-8. osztályos tanulói készítették. A feladathoz inspirációt az Arkki “Söt Arkitektur” című workshopja nyújtott.

4 hozzászólás Új írása

  1. Lívia Tóth szerint:

    Még ebbe is belenéztem. Az, hogy zseniális, NEM KIFEJEZÉS!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s