ARKKI – építészet gyerekeknek finn módra

Amikor még egyetemi éveim alatt elkezdtem az „építészet és gyerekek”, „építészet és oktatás” témakörökkel foglalkozni, először a finn ARKKI tevékenysége ragadta meg a figyelmemet. 1994 óta működnek, a mi zeneiskoláinkhoz hasonló, délutáni iskolai rendszerben tanítják a 4-19 éves gyerekeket építészetre. Mostanában az Építészek az Iskolában konferencián volt módom beszélgetni Niina Hummelinnel, az iskola egyik vezetőjével, és úgy gondolom, nektek is érdemes tudni róluk.

Az Arkki különleges, hosszú távú (15 év, összesen 1500 óra) tanítási programja egyedülálló a világon. Építészeti tudást, tervezési, design készségeket és kreativitást fejlesztenek. Tanmenetük életkorra bontott, egymásra épülő modulokból áll. Központi eleme természetesen a háromdimenziós tér érzékelése, valamint a környezetformálás, mint az emberiség társadalmi és kulturális alaptevékenysége.

Egyes feladataik foglalkoznak az építészettel és rokon területekkel, várostervezéssel, designnal, matematikával, fizikával, kémiával, biológiával, társadalomtudományokkal, nyelvekkel, művészettel, technológiával. Fejlesztik a technikai, manuális és társas készségeket is.

Összefoglaló videójuk:

Helsinki iskolájukon kívül tartanak workshopokat oktatási intézményekben és más helyszíneken is, valamint működik franchise iskolájuk Görögországban és Csehországban is.

Mi is elvégeztük a suliban gyerekekkel az „édes építészet” és a „pop-up házikó” feladataikat, valamint ezeken kívül is van jó néhány foglalkozásuk, amelyek 45-90 perces iskolai tanórára adaptálhatóak.

Igaz, hogy finnül van minden, de nézegessetek képeket a facebook oldalukon!

Itt olvasható magyarul Cseh András remek interjúja az iskola alapítójával és vezetőjével.

Weblapjaik:

http://arkkiinternational.com

http://www.arkki.net

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s