De-A Arhitectura – építészet gyerekeknek román módra

Szintén az Építészek az iskolában konferencián találkoztam Mina Savával, aki a román De-A Arhitectura vezetője. Nonprofit egyesületük azzal foglalkozik, hogy építészeket közvetít ki érdeklődő iskolákba, ahol a pedagógusok és az építészek együtt tartanak épített környezeti nevelés órákat. Habár elmondása szerint Romániában még gyerekcipőben jár az építészeti tartalmak iskolai oktatásba illesztése, és a közoktatás rendszere hasonlóan merev, mint nálunk, szervezetük mégis hatalmas eredményeket ért el: több száz építész, építészhallgató önkéntes dolgozik ezernyi pedagógussal az ország számos városában.

Iskolák által igénybe vehető programjukat három korosztályra bontják: a „Mini” program a 6-8 éveseket célozza meg, a „Városom” a 9-12 éveseket, az „Iskolám” program pedig a 13-18 éveseket. Ezeken kívül foglalkoznak kutatással, tudásmegosztással, pályázatírással, tanári tréningekkel és iskolán kívüli foglalkozásokkal is.

A weblapjuk ugyan románul van, de a képeket mindenki tudja olvasni, nem igaz?

A „Mini” programról mutatok egy videót, és letölthető egy kis füzet. A legkisebbekkel természeti formákat elemeznek, állatok építészetét, növényi szerkezeteket; általában világunk léptékével és arányaival foglalatoskodnak. Mindezt egy mesés kerettörténetbe ágyazzák, és a folyamat végén a szülőknek prezentálnak. Egyénileg, vagy kis csapatokban dolgoznak.

A „Városom” programban az iskola környékével, saját városuk, köztereik struktúráival foglalkoznak, különböző érzékszerveiket használják a felfedezéshez, felméréshez. Egyszerű, képzeletbeli településtervezési feladatokat oldanak meg, de saját környezetükből származó valós adatokkal. Egyénileg, kisebb és nagyobb csapatokban dolgoznak. Innen letölthető egy angol nyelvű összefoglaló brosúra, itt pedig egy videó:

Az „Iskolám” program valós, a diákokat minden nap érintő téri problémákkal foglalkozik. A bevezetés, felmérés, ötletelés után közösen terveznek és valósítanak meg az iskolájukban egy közösségi teret. Itt már minden esetben csapatban dolgoznak. Videót nem találtam, de készítettem egy slideshow-t és innen letölthető egy nagyon klassz brosúra.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Végül pedig a legjobb hír: magyarul is elérhető 3-4. osztályosoknak szóló munkafüzetük, “Városom” témában. Innen letölthető!

Facebook oldaluk itt található.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s