Pop-up házikó – Pop-up house

Korosztály: alsó tagozat

Időtartam: 2×45 perc

Szükséges anyagok, eszközök: fénymásolópapír, műszaki rajzlapra kinyomtatott és előkészített sablonok, puha grafitceruzák, faragók, színes ceruzák

Ezt a feladat könnyed szórakozást ígér, az ötletet az Arkki honlapján leltem (http://arkki.net). Az Arkki egy finn délutáni iskola, ahol a zeneiskolához hasonlóan délutáni kurzusokon vehetnek részt a diákok, térkultúrával, építészettel foglalkoznak 4-19 éves korig. Az Arkki ezen túl iskolai, múzeumpedagógiai és szórakoztató foglalkozásokat is tart. Szuper hely!!!

Itt egy oktatóvideó a házikó elkészítéséhez:

A pop-up házikó kidolgozásához “hozzácsaptam” egy kis megfigyelést, a taktilis érzékek bekapcsolását, úgyhogy az óra burkolatok felkutatásával és frottázstechnikával való rögzítésével kezdődik az osztályteremben és az iskola épületében. A gyerekek fénymásolópapírra dörzsölik át az általuk talált felületeket, majd kirakjuk a legjobban sikerülteket a táblára, és sorra vesszük, hogy melyik micsoda és hol találták. Ezen túl még felsorolunk néhány olyan burkolatot, amelyet jártukban-keltükben láttak házakon és tereken.

Majd mindenki megkapja a kinyomtatott, sniccerrel előre bekarcolt ill. átvágott pop-up sablont (nos igen… ez jó nagy meló). A feladatuk, hogy hajtsák meg és néhány felsorolt burkolat felhasználásával színezzék ki a papírt.

Először a hajtogatást mutattam lassan, a gyerekek pedig segítettek egymásnak. Miután alaposan megszemlélték a meghajtott sablont és megértették, hogy melyik felület mit jelképez, neki tudtak állni a rajzolás-színezésnek.

A házak közötti üres mezők összeragasztásával marad 3D-s állapotában a lap. Ezekre a mezőkre fákat, óriásplakátokat, játszóteret, naplementét, egyebeket rajzoltak a gyerekek.

A sablon INNEN tölthető le. A szaggatott vonal mentén karcolni (és hajtani) kell, a folyamatos vonal mentén vágni.

Jöjjenek a képek, a frottázsokat én csináltam mutatóba, a házikók 1. osztályos, különböző rajzi szinten álló gyerekek munkái, direkt nem csak a legjobbak!

popup01k
popup02k
popup03k
Hírdetés

2 hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s