Mesetematika fél évre, első osztályosoknak III. – Fairy Tale Curriculum for first graders III.

Bálint Ágnes: Tündér a vonaton c. mesekönyvéhez való tanmenet első osztályosoknak. Itt található az ELSŐ RÉSZ és a MÁSODIK RÉSZ.

Tizenharmadik feladat

Ha üres a kocsi, Flórika és Tücsök szívesen nézegeti a tájat az ablakból. Ennek kapcsán megtanuljuk a világtáj (lásd: WELTLANDSCHAFT) komponálását. A világtáj a nyugati festőművészetben használt képzeletbeli tájkép, melyet egy magasan fekvő pontról látunk, tartalmaz hegyet, vizet, épületeket, és az előtér-középtér-háttér rétegei jól megkülönböztethetőek. Mutatok pár példát, a gyerekek a kivetítő előtt elmutogatják a térrétegek határait úgy, minta ollóval kéne szétvagdosnunk a képet. (Sőt, érdemes lehet valóban szétvagdosni ilyen kompozíciókat térrétegek szerint, ha tudtok eleget nyomtatni!)

És egy nagyon szépen sikerült munka:

világtáj 01.JPG

Tizennegyedik feladat

Piroska, a kártyababa unszolására Korommanó életre kelti Szív Királyt – aki a varázslat hatására leolvad a kártyalapról és megelevenedik.

2017-09-22 13.17.01

Körbeadtuk az ominózus kártyalapot, majd megmutattam a gyerekeknek a legegyszerűbb pop-up technikát: félbehajtottunk egy A4-es lapot, ejtettünk rajta két 3-3 cm-s bevágást, visszaugrasztottuk az így keletkezett fülecskét, és ráragasztottuk a külön kis lapra megrajzolt és körbevágott királyt. Hátteret és előteret rajzoltunk. (Ezt a technikát aztán karácsonykor felhasználták saját üdvözlőkártyák készítésére)

Tizenötödik feladat

Az öreg kalauz nyugdíjba vonul, kis barátaink pedig elhatározzák, hogy ők is búcsút intenek a vonatnak, és vele tartanak a bakterházba. A vonattól a bakterházig tartó csodálatos utat örökítjük meg lépésről lépésre, képregény formájában.

Mivel nagy meglepetésemre még nem minden gyerek találkozott képregénnyel életében, ezért mutattam nekik néhány egyszerű, pár kockás darabot szöveggel vagy anélkül, például ilyeneket:

Peanuts_KepregenyKoktel1_9

Ezután lépésről lépésre haladtunk együtt, kockánként olvastam, ismételtem az ábrázolandó történetet. Először csak vázoltak, a színezést pedig később, a saját tempójukban oldották meg. Volt, aki írt hozzá, volt, aki nem, ki épp akkor hogy állt az írással (első osztályosok, december eleje).

Tizenhatodik feladat

Erről a feladatról írtam korábban egy egész blogposztot, ITT OLVASHATÓ. A bakterházat jelenítjük meg a már megismert pop-up technikával, térben:

popup01k

Tizenhetedik feladat

Vonat-témára találtam ki ezt a feladatot, nagyon egyszerű: rajzoljatok két vonatot egy lapra – az egyik legyen gyors, a másik pedig lassú! Nem beszéltünk meg előre semmit, kíváncsi voltam, milyen megoldásokkal rukkolnak elő. Utána beszéltük csak át – volt, aki a lobogó füsttel érzékeltette a sebességet, volt, akinek már lement a lapról a vonat, és olyan is, aki régi “designnal” ábrázolta a lassú vonatot, újjal pedig a gyorsat. Érdekes, rendkívül intuitív megoldás a vagonok vízszintes illetve függőleges tagolása, színezése!

Tizennyolcadik feladat

A könyv záró fejezetében Józsi bácsi, a kalauz felbontja a búcsúajándékát: egy terepasztalt és egy kisvasutat rejt a csomag. Épp akkora, hogy Flórika kényelmesen utazhat benne! A töltésen szánkózó gyerekek is bejönnek a bakterházba, hogy együtt játsszanak Flórikával és a kalauzzal.

A rajzi feladat pedig egy nézőpontváltás: ábrázold felülnézetből a kisvasutat, úgy, ahogy Tücsök úrfi láthatja a csillárról lenézve! Ez igényelt egy kis gondolkodást (pont ezért jó feladat), de szépen megoldották a gyerekek:

Remélem, tetszik nektek is ez a mese és tudjátok használni a feladatokat! Ha eszetekbe jut még valami, kérlek írjátok meg kommentben!

A bemutatott alkotásokat a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium első és második osztályosai készítették.

Hírdetés

4 hozzászólás Új írása

  1. Kissné Jánosi Boglárka szerint:

    A XI. fejezet után beletettem egy érzelem kifejezős, portrés feladatot, a szereplők addigi érzelmeit jelenítették meg. Nagyon jól emlékeztek a szituációkra. Köszönöm.

    1. zsuzskameszaros szerint:

      Hű, de jó ötlet! Köszi, hogy megosztottad!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s