Mesetematika fél évre, első osztályosoknak II. – Fairy Tale Curriculum for first graders II.

A Bálint Ágnes: Tündér a vonaton című könyvéhez tartozó mesetematika első részét ITT találjátok.

Hetedik feladat

Flórika megismerkedik Tücsök úrfival. Együtt hallgatják a hangosbemondót: “Jegyvizsgálat alkalmával kérjük, hogy menetjegyét a vasúti személyzet részére adja át. Mind a belföldi, mind a nemzetközi járatokon tilos a dohányzás.” Flórika nagyon örül, hogy a vonaton tilos a dohányzás. De mi tilos még a vonatokon? Vagy milyen tiltó táblákat ismerünk? Hogy néznek ki ezek? Idézzünk fel együtt néhányat, majd találjunk ki vicces tiltó táblákat a meséhez.

Kicsit menjünk bele a vizuális kommunikáció témájába: beszéljük meg, hogy a táblákon látható ábrák mennyire le vannak egyszerűsítve, mégis felismerjük, hogy mi van rajta. Vetítsünk, szemléltessünk is ehhez a részhez.

Feladat: Készítsünk tiltó táblákat, amelyek a meséhez illenek! Az önálló munkához minél viccesebb tiltásokat találunk ki, annál jobb, kezdésképp megfelelő lehet a “Tücsköt szállítani tilos”, “Varázsolni tilos”, aztán a gyerekeknek úgyis elszabadul a fantáziája!

Nyolcadik feladat

A mese egyik aranyos epizódjában egy eltévedt méhecske repül be Flórika és Tücsök fülkéjébe, és kétségbeesetten próbál menekülni a zárt ablakon keresztül. Miután majdnem agyoncsapják az utasok, barátaink bemenekítik magukhoz a rejtekhelyre.

A gyerekekkel eljátsszuk, hogy a méhecske hogyan veri be a fejét az ablakba, és hogyan lát csillagokat. Ezt fogjuk lerajzolni.

A táblánál megmutatok egy pszeudo-egyiránypontos szerkesztést: először felveszek középen egy pontot, majd mértani alakzatokat rajzolok körbe a lapon, és ezek sarkait kötöm össze a ponttal. Ezt lassan csinálom, hogy mindenki tudja követni a saját papírján. Ha még van ötletük, kitalálhatnak saját alakzatokat. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a színezés. A végén egy kis cetlire rajzolnak egy méhecskét, körbevágják, és beragasztják a lap közepére, az iránypontra. A feladat szigorú irányítottsága ellenére egyedi munkák szoktak létrejönni, aminek nagyon örülök!

Kilencedik feladat

Ezt az Igazgyöngy Alapítvány feladatbankjából hoztam. Szintén vezetett feladat, itt a kompozíció vázát adjuk meg (pont erről szól), de a stílus, hangulat, kitöltés szabad.

A történetben Flórika az önfeledten falatozó utasok elhullajtott ételeiből nagy lakomát csap Tücsökkel és a méhecskével. Csinosan tálalnak és terítenek.

Az előtér, középtér, háttér fogalmával foglalkozunk. Úgy szoktam bevezetni, hogy mindenki kijön a táblához, és onnan szemügyre vesszük az osztálytermet. Ami nagyon közel van, az az előtér, a hátsóbb padok a középtér, a hátsó fal pedig a háttér.

Ennél a konkrét feladatnál a táblára rajzolom a kompozíciót, jelölöm a téri rétegek határait. A kompozíciós vázlat lemásolása után mindenki saját tempójában és elképzelése szerinte megalkotja a saját képét.

Tizedik feladat

Egy újabb szereplő lép be a történetbe: Korommanó, egy kedves fickó, aki a gőzmozdonyok korából maradt itt. Már nem égeti ki az üléshuzatot, csak égő szeme emlékeztet hajdani mivoltára.

Viaszkaparásos technikával dolgozunk, ezt biztosan mindenki ismeri: a gyerekek az első alkalommal alaposan összezsírkrétáznak egy lapot, én a következő alkalomra sűrű fekete temperával áthengerelem, ők pedig kihegyezett fapálcikával belekarcolják Korommanó figuráját, ahogy képzelik.

Tizenegyedik feladat

A mese elején szó volt arról, hogy Flórika egy szép kártyalappal, a Tavasszal díszítette kuckóját. Korommanónak nagyon megtetszik a szép kártyababa, és tüzes szemével addig nézi, amíg életre kel, és szinte leolvad a kártyalapról.

Ezzel a feladattal a szimmetriát, tükrözést gyakoroljuk. Mutatok egy kártyalapot a gyerekeknek (kivetítve), és felolvasom a vonatkozó részt a könyvből. Feladatuk, hogy A4-es méretre nagyítva rajzoljanak egy Tavasz kártyalapot, támaszkodva a bemutatott kártyalapra és a könyv leírására.

Tizenkettedik feladat

Tücsök úrfi imádja a mézessüteményt. Egy kockás zakós utas zsebében pedig pont ez található… Tücsök a teli vonaton kimászik az ülés mögül, és vakmerően beugrik a zsebébe!

Ezen a ponton szoktam elővenni a temperát, és próba-szerencse alapon, felfedeztetéssel bevezetni a gyerekeket a színtan világába. Ceruzával megvonalazzuk a lapot, rajzolunk rá egy zsebet is, ez lesz a kockás zakó. A gyerekeknek az a feladata, hogy a három alapszínből annyi féle színt keverjenek ki, amennyit csak tudnak, és ezeket úgy fessék rá a lapra, hogy ne legyen két egyforma színfolt egymás közvetlen szomszédságában. A zseb kiemeléséhez lehet a feketét is használni, ilyenkor sokan még utólag összekoszolják a színeiket, de nem baj, ebből is tapasztalnak, tanulnak. Enélkül úgysem hiszik el, hogy vigyázni kell a feketével, és hogy miért nem nevezzük színnek! :) Ha megszáradt a festék, rá is rajzolhatják Tücsök úrfi kilógó csápjait.

A mesetematika harmadik, befejező része ITT TALÁLHATÓ!

Hírdetés

2 hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s