Mesetematika fél évre, első osztályosoknak I. – Fairy Tale Curriculum for first graders I.

Alsó tagozaton kialakult az a szokásom, hogy egy mesekönyvből olvasok fel óráról órára. A feladatok a mese folyamához kapcsolódnak, hol szorosabban, hol lazábban, hogy a kerettanterv témáit is követni tudjuk. Szeretném megosztani veletek az első osztály első félévében felolvasott mesét és a hozzá tartozó feladatokat röviden – a kivitelezést, részletes óratervet a ti fantáziátokra bízom!

Bálint Ágnes Tündér a vonaton című mesekönyvével dolgozunk, a linken találtok egy kis leírást. Azért szeretem ezt a könyvet, mert rendkívül vizuális, a fő sztorin túl sokféle epizód, kitekintés van benne, és egyaránt tud szólni kislányokhoz és kisfiúkhoz is. A történet idősíkja nyár végétől karácsonyig ível, ennyi idő alatt (heti két órában) végezni is szoktunk, de ha átcsúszik januárra, az sem baj. A feladatokhoz a jobb érthetőség kedvéért dióhéjban leírom a hozzá kapcsolódó történetet, de javaslom, hogy olvassátok el a könyvet, mert nagyon jó!

Első feladat

A történet Margit mama házában és kertjében kezdődik, ahol Flórika, a kíváncsi virágtündér él növényekkel, apró állatokkal nagy békében, és többnyire kedvenc időtöltésének, a hallgatózásnak hódol. Az első feladat ehhez kapcsolódik: amíg olvasom a történetet, a gyerekek lerajzolják (sebességtől és egyéni választástól függően)

 1. Margit mama házát
 2. nappaliját
 3. kertjét a virágokkal.

Ez nagyon alkalmas arra, hogy megismerjem a gyerekek rajzi képességeit. Ők az új iskolai környezetben, viszonylag önfeledten alkothatnak, közben pedig belecsöppennek Flórika világába.

Második feladat

A kertben áll egy öreg diófa, amelyen népes társaság gyűlik össze tündérekből, bogarakból és madarakból; és ahonnan remekül lehet hallgatózni. A második feladatban ezt a fát rajzolják le a gyerekek, ha szeretnék, akkor Flórikával együtt. A feladat kitalálásánál titkon gondoltam a népszerű fa-rajztesztre. Nagyon érdekes adalék lehet a gyerekek megismeréséhez, az évek során tanítványaimnál jelzett már előre komoly problémákat is. Persze messzemenő következtetéseket nem vonnék le ennyi információból. Itt most kiegyensúlyozott kislányok alkotásai láthatóak :)

Harmadik feladat

Ha már fenn ülünk a diófán, akkor tanuljunk újat is: ebben a feladatban a takarással foglalkozunk. Ezen az órán a gyerekek azt ábrázolják, ahogy Flórika és barátai elrejtőznek a diófa levelei között, a figurából csak egy részletet mutatva meg. Nagy falatnak tűnik, de szokták szeretni a vizuális “bújócskát”. Ha elsőre nem megy, az se baj. Bevezetésként mutatok nekik lombkoronát projektoron (hogy érzékeljék, mennyire megyünk közel a látványhoz), illetve megnézhetjük az ablak előtt álló fát is, ha van.

Utána eljátsszuk a takarást, valaki félig bebújik a szekrényajtó/tanári asztal mögé, és megbeszéljük, hogy mit látunk illetve mit nem látunk belőle. Ezután indulhat a munka.

Negyedik feladat

Flórika egy éjszakába nyúló hallgatózást követően elalszik egy későn nyíló mályva kelyhében, és mire felocsúdik, már utazik is egy virágcsokorral és Margit mamával Budapestre, a rokonokhoz.

Ehhez lazán kapcsolódva azt kérem a gyerekektől, hogy idézzenek fel egy olyan alkalmat, amikor mentek valahova a hozzátartozóikkal, mindegy, hogy gyalog, vagy valamilyen járművel. Ezáltal még jobban megismerhetjük a gyerkeket, körülményeiket, családjukat, ami hasznos lehet az egyéni bánásmód kialakításánál.

flórika elindul - utazási családrajz 01

Ötödik feladat

Margit mama, a csomagjai, a virágcsokor, és benne a szegény kistündér zötykölődnek a vonaton. Flórika hiába kapaszkodik a mályva szirmaiba, lepottyan, beesik az ülés és a háttámla közti résbe!

Itt a vonaton rázkódó virágcsokrot és a kétségbeesett Flórikát ábrázoljuk. Bevethetünk vonatos/zötyögős mondókát is, vagy tornázhatunk bevezetés- illetve lazításképpen.

Hatodik feladat – első rész

Remélhetőleg mostanára megismertük a gyerekeket, belevághatunk egy komolyabb projektbe.

A kistündér ugye beesett az ülés és a támla közötti résbe, és a kárpitozásban kialakít magának egy kis kuckót. (Na most én a régi műbőr vonatülés-kárpitozást nem nagyon tudtam elmagyarázni nekik, mert nem láttak már ilyet, szóval abban maradtunk, hogy az ülés alatt lakik…) Ide becsúsztak apró kis kacatok: hajgumi, üdítőskupak, gyöngysor, radír, kártya, stb. Ezek felhasználásával kezdi Flórika berendezni új otthonát.

Először rajzban próbáluk meg: minden asztal/csoport kapott egy kis tálkát, amiben apró tárgyakat találtak inspirációul. Képzeletben ezek felhasználásával + saját ötletekkel + a mesekönyv leírásában szereplő tárgyak ábrázolásával rajzoltak egy kuckót a tündérnek. Az ötleteket meg is oszthatjuk egymással hangosan.

kacatkuckó 01

Hatodik feladat – második rész

A téma ugyanez, de most makettet készítünk! Előzetesen bekértem minden gyerektől egy dobozkát (teásdoboz pl.), és még több összegyűjtött kacatot vittem be órára. A teásdobozba ők készítettek a kacatokból kreatív otthont Flórikának. Ragasztóval, ollóval, színes filccel/ceruzával dolgoztak, közben megosztották egymással és velem az ötleteiket, nagyon jó móka volt!

A mesetematika második része ITT található, harmadik része pedig ITT.

Hírdetés

4 hozzászólás Új írása

 1. Kissné Jánosi Boglárka szerint:

  Kedves Zsuzsa! Köszönöm az ötletet, idén a másodikosokkal olvasom a mesét, igyekszem a feladatokat rájuk szabva kiadni, egyelőre nagyon szeretik.

  1. zsuzskameszaros szerint:

   Nagyon-nagyon örülök, hogy használod! Ezért érdemes blogolni :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s