Kompozíció: elemek és elvek (2D) – Elements and principles of art (2D)

Korosztály: 5-12. osztály

Időkeret: kb. 4 x 45 perc

Téma: alkotás és befogadás összekötése, egy kis rajzolós-fogalomtanulós rendszerezés

Anyag-eszköz-kellék:

  • a szemléltetéshez számítógép, projektor, a letölthető pdf
  • a rajzoláshoz színes ceruza, filctoll, kinyomtatott táblázatok

Szerettem volna egy olyan alkotó jellegű feladatot, amely “rendet rak” a diákjaim fejében, amelyen keresztül több fogalmat megtanulhatnak és alkalmazhatnak. A Pinteresten láttam egy táblázatot, abból kiindulva fogalmaztam meg (a teljesség igénye nélkül) a számomra fontos és jól értelmezhető képalkotási elemek és rendezőelvek tárházát. A lenti slideshow-ban végignézhetitek az összes diát, a teljes anyagot pedig INNEN  tudjátok letölteni, fogadjátok szeretettel!

Leírom, hogy én hogyan tartottam az órákat, de korosztálytól, időkerettől, személyes stílustól függően úgyis mindenki másképp csinálja.

Bevezetésképpen a halmazábrát magyaráztam el, majd végigmentünk a diákon, átbeszéltük egyenként az elemeket és rendezőelveket. A gyerekek beleszóltak, kérdeztek, értelmezték maguknak az egyes fogalmakat. A modern művészet mibenlétére külön ki kellett térni, kiváltképp Jackson Pollocknál ;)

Majd kaptak egy-egy kinyomtatott táblázatot, melyet torpedó-szerűen kellett kitölteni. Arra kértem őket, hogy mind a 49 képmező egy mini kompozíció legyen, önálló értékkel bírjon. Ők dönthették el, hogy a mini alkotásuk absztrakt vagy figuratív legyen. Volt olyan osztály (a fiatalabbak), ahol 2 óra alatt készen volt a gyerekek nagy része, a gimnazisták lassabban dolgoztak. Általában elmondható, hogy osztályon belül nagyon különbözött a tempó, úgyhogy a gyorsabbak pluszfeladatot kaptak (beállítás ill. mintalap rajzolás egy általuk megkedvelt elv+eszköz kompozícióban).

A tematikus órasorozatot műelemzés dolgozattal zártuk le: műalkotásokat vetítettem, a diákok pedig írtak mindegyikhez egy elvet és egy eszközt (több helyes válasz lehet).

A táblázatra két jegyet adtam: egyet az értelmezésre (az egyéni “megfejtésekre”), egyet pedig a kivitelezés minőségére.

A dolgozatot pontoztam. Itt egy kicsit féltem, nehogy szubjektivitás árnyéka rávetüljön az értékelésre, de szerencsére a táblázat végigrajzolása után csak az nem tudta ötösre megírni, aki nem is akarta :)

Hírdetés

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s