Kompozíció: elemek és elvek (3D) – Elements and principles of art (3D)

Korosztály: 7-12. osztály

Időkeret: 2 x 45 perc (de attól függ, mennyire szeretnénk alaposak lenni)

Téma: alkotás és befogadás összekötése, egy kis rajzolós-fogalomtanulós rendszerezés

Anyag-eszköz-kellék:

  • a szemléltetéshez számítógép, projektor, a letölthető pdf
  • a rajzoláshoz színes ceruza, filctoll, A3 méretben kinyomtatott táblázatok

Szerettem volna egy olyan alkotó jellegű feladatot, amely “rendet rak” a diákjaim fejében, amelyen keresztül több fogalmat megtanulhatnak és alkalmazhatnak. Pár éve megalkottam egy 2D-s táblázatot, amellyel szórakoztató módon művtöriztünk.

Az idei Fővárosi Komplex Vizuális Verseny témája a környezetkultúra, a feladatot kollégáimmal dolgoztuk ki, ezért úgy éreztem, ideje elkészítenem a 3D-s táblázatot is.  Összegyűjtöttem és mátrixba rendeztem a szerintem könnyen értelmezhető téralkotási elemek és elvek tárházát. A lenti slideshow-ban végignézhetitek az összes diát, a teljes anyagot pedig INNEN  tudjátok letölteni, fogadjátok szeretettel!

Leírom, hogy én hogyan tartottam az órákat, de korosztálytól, időkerettől, tanítási stílustól függően úgyis mindenki másképp csinálja :)

Bevezetésképpen a halmazábrát magyaráztam el, majd végigmentünk a diákon, átbeszéltük egyenként az eszközöket és elveket. A gyerekek beleszóltak, kérdeztek, értelmezték maguknak az egyes fogalmakat. Mivel a témát kortárs építészettel illusztráltam (2002-napjainkig), ezért kellett kicsit beszélni arról, hogy minden kor meghagyja a saját lenyomatát az építészeti környezetünkön, és ez így van rendjén. Néhány háznak részletesebben utánanéztem, és meséltem róluk, például Peter Zumthor kápolnájáról, amelynek építéstörténete egy igazi különlegesség, már-már dráma!

A diákok a bevezető vetítés után megkapták A3-as lapjaikat, erre kellett torpedójáték-szerűen a megfelelő helyre (a legjellemzőbb elem és rendezőelv metszete) felskiccelni a kivetítőn látható építményt – én további kortárs épületeket vetítettem.

A vetítéshez teljesen alkalmas egyébként az építészettörténet, jók lehetnek a képzőművészet történetéből a szobrok, szoborcsoportok, de ha kortárs építészetet szeretnétek, akkor javaslom, hogy gyűjtsetek képeket az archdaily.com-ról, vagy az epiteszforum.hu-ról!

Mivel nincs “helyes megfejtés”, hanem egyéni értelmezési lehetőségek adódnak, nagyon érdekes megkérdezni a diákokat (szavaztatni, vitázni…), hogy szerintük mely elem ill. rendezőelv domináns az adott térbeli alkotásnál? Melyik az, amelyet sokan választottak? Van-e olyan amelyet csak egy diák választott? Ha van kedvük, érveljenek, hogy miért!

Jó munkát, jó szórakozást!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s