Személyes stílus projekt

Igyekszem egyre inkább hétköznapi problémafelvetéseket is behozni vizuális kultúra órára, mert úgy gondolom, hogy mindennapi tárgyaink sokkal inkább befolyásolják ízlésünket, mint a magas művészet alkotásai – egész egyszerűen azért, mert többet találkozunk velük. A személyes stílus projekt során minden diák megfogalmazhatja és vizualizálhatja saját maga számára egyéni öltözködési stílusát.

Korosztály: 8-12. osztályig

Időkeret: 3×45 perc + házi feladat

Feladat: Gondold végig saját megjelenésedet, stílusodat, fogalmazd meg, hogy szerinted mit üzensz ezzel a külvilágnak! Válaszolj a kérdésekre, töltsd ki a rajzos munkafüzetet, készíts Pinterest táblát!

1. óra

Bevezetéssel kezdünk, amelyben először extremitásokat mutatok be képekkel – először Matilda Kahl new yorki art director történetét, aki úgy döntött, minden nap ugyanazt a szettet fogja viselni munkába annak érdekében, hogy több kreatív energiája maradjon.

Majd Mark Zuckerberg történetét, aki azt vallja, hogy így is épp elég döntést kell meghoznia, nem akar még reggelente a szekrénye előtt is gondolkodni.

01 mark

Ezután bemutatok néhány fiktív stílus-táblát a Pinterestről (ELSŐ, MÁSODIK, HARMADIK) – a diákoknak ki kell találniuk, hogy milyen emberé lehet ez a ruhatár: férfi, nő, idős, fiatal, mivel foglalkozik, milyen a személyisége.

Ezután kapnak egy kérdéssort, melyet csoportmunkában kell megvitatniuk és írásban megválaszolniuk óra végéig.

A kérdések:

1. Mi a különbség a divat és a stílus között?
2. Ismersz-e valakit a környezetedben, akinek van kialakult stílusa (függetlenül attól, hogy ez tetszik-e neked)?
3. Vajon milyen előnyökkel jár, ha valakinek jó a stílusa?
4. Hogyan alakul ki valakinek a stílusa?
5. Vajon mennyiben határozza meg az életstílus és a napi rutin valakinek a kinézetét?
6. Vajon mennyiben határozzák meg a fizikai tulajdonságok vkinek a stílusát?
7. Vajon mennyiben határozza meg a közvetlen környezet valaki stílusát?
8. Lehet-e konflikutus valaki elképzelt stílusa és a mindennapi környezetében megvalósítható stílus között, ha igen, hogy oldható ez fel?

2. óra

Mindenki kap egy munkafüzetet, amelyet rajzosan-írásosan kell kitöltenie. A munkafüzet az aktuális évszak ruhatáráról szól, végigvezet az időjáráson, mindennapi tevékenységeken keresztül a konkrét ruhadarabokig minden lényeges kérdésen, amely befolyásolhatja, hogy hogyan öltözködik valaki. Az utolsó pár kérdés teret hagy arra is, hogy fejlesszünk, változtassunk ezen. A munkafüzet kérdéseit együtt értelmezzük.

Az üres munkafüzet INNEN letölthető.

Na most… mivel megígértem a diákjaimnak, hogy nem publikálom a stílus-füzeteiket (ez túl személyes), ezért általam, fiktív diák(ok) nevében kitöltött munkafüzettel illusztrálom a projektet, hogy mindenki lássa, mi a cél:

szemelyes_stilus_mintaszemelyes_stilus_minta0002szemelyes_stilus_minta0001szemelyes_stilus_minta0003

Első órán várhatóan nem lesznek kész, de ez nem gond, mert minél többet tudnak gondolkodni, annál hasznosabb a tevékenység!

Az óra utolsó 7-8 percében kiadom a házit: 30 képes Pinterest tábla készítése saját személyes stílusukról (30 kép: ruha, kiegészítő, haj, esetleg smink – a tábla linkjét kérem emailben), aztán röviden bemutatom a Pinterest táblámat saját személyes stílus gyűjtésemmel – igen, igen, ez picit fura érzés volt, de meg kell mutatni, így hiteles :)

Elmondtam a táblámhoz azt is, hogy mióta tanítok, sokat változott a stílusom (felnőttesebbre és nőiesebbre), és hogy felsőruházatot szinte csak second hand és vintage boltokból vásárolok, mert egyrészt nem ciki, másrészt nem fogom az összes fizumat cuccokra költeni, harmadrészt pedig mert tudom, hogy a textilipar az olajipar után a második legpusztítóbb emberi tevékenység. Ajánlom A valódi ár című filmet!

Oké, ez persze egy tanítás-módszertani blog, de azért hadd írjam most le nektek, hogy nemrégiben költöztünk, és a cucc-cunami rendezése közben nagy hatással volt rám Marie Kondo minimalista tanítása és Caroline Joy Rector un-fancy.com című blogja is kapszula-ruhatár ideájával. Számomra ez egy arany középút, mert nagyon szeretek kreatívan öltözködni, de a felesleges kupit, pénzköltést, mitvegyekfel-érzést utálom.

3. óra

Ez az óra a munkafüzetek befejezéséről és a Pinterest táblák rendezgetéséről szól – kinek mire van még szüksége időre. Szerencsére a táblákba is bármikor bele lehet nyúlni, az emailben elküldött link ugyanaz marad.

Ha jó az osztályközösség és óra végén vállalják néhányan, hogy bemutatják a tábláikat projektoron a többieknek, az nagyon-nagyon klassz lehet!!! Nekem volt olyan osztály, ahol inkább nem vállalták, de olyan is, ahol mindenki megmutatta, és próbálták kitalálni, hogy kié lehet egy-egy tábla (persze, ha nem a teljes nevét használja a pinterest profilján), úgyhogy még egy teljes órát rászántunk, mert annyira jól szórakoztunk!

Tapasztaltam az is, hogy néhányan inzultusnak veszik ezt a feladatot – ők azok az okos, érzékeny gyerekek, akik nem elégedettek a kinézetükkel, valahol talán irigylik összeszedettebb társaikat, de mégsincs kedvük, erejük, lehetőségük (vagy egyik sem) változtatni ezen a helyzeten. Ez egy nehéz helyzet, mert nekik segíteni kell valahogy – velük négyszemközt beszéltem arról, hogy igen, az a normális, hogy a belső értékek számítanak, de mégis: rengeteg elutasítást megspórolhat az ember karrier vagy párkeresés terén, ha stílusos, mert az első benyomás erejét kutatások igazolják.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s