Rajzos jegyzet – Graphic recording

Nagyszerű lehetőséget nyújt tantágyközi együttműködésre ez a projekt. Pár órás rajzi tréning után egy választott tanórán készítenek jegyzetet a gyerekek. Mi törivel és irodalommal próbáltuk, és van, aki azóta teljesen rászokott erre a módszerre!

Korosztály: 8-12. osztály

Időkeret: 3×45 perc rajzóra, 1×45 perc más tanóra

Téma: Rajzos jegyzet készítése

Feladat: Másold le és gyakorold a bemutatott rajzi technikát és mintát rajzórán! Fejlessz ki saját rajzi nyelvet! Egy választott tanórán jegyzetelj ezzel a módszerrel!

Célom ezzel a feladattal, hogy tanítsak a gyerekeknek egy hasznos, mindennapjaikban is alkalmazható rajzos tanulási trükköt.

Anyag és eszközszükséglet: papír, toll (ne lehessen radírozni) – én ennél a projektnél műnyomópapírt és filceket adtam a diákoknak kipróbálásra.

Vetítés: az alábbi videókat vetítettem le: 1. VIDEÓ, 2.VIDEÓ, 3.VIDEÓ

A projekt lebontása:

Az első órán meséltem Katáról, aki a Remarker vezetője, és az a munkája, hogy Hong Kongtól New Yorkig rajzol konferenciákon és céges képzéseken. Megmutattam még egy videót, amiben rajzosan elmagyarázzák a “graphic recording” vagy “visual facilitation”, esetünkben a rajzos jegyzetelés lényegét és fontosságát. Szerintem ha ránéztek Kata facebook oldalára, és felkészültök a videóból, hitelesen be tudjátok vezetni az órát. Mindegyik videó angolul van, de elé jól érhető a rajzok miatt – én a kisebbek számára narráltam magyarul, a nagyobbaknak eredeti hanggal ment.

A bevezető után a következő videóról másolnak a diákok. Mind a hét elemnél leállítottam a videót, és hagytam időt (mindig egyre kevesebbet), hogy lemásolják. Tapasztalatom szerint ez 2×45 percet igénybe vesz. Hangsúlyozni kell, hogy a lényegkiemelésre és a gyorsaságra fektessék a hangsúlyt, a részletek most nem számítanak, mert élő szöveg utáni jegyzetelésre készülünk éppen.

Ilyen rajzok készültek (8. osztály):

Következő alkalom előtt megkérdeztem az osztályban tanító töris / magyaros kollégát, hogy mikor és milyen témából jegyzetelhetnének nála a diákok, és felkészültem az adott anyagból. Kiírtam a tárgyakat, embereket, helyszíneket, folyamatokat és fogalmakat a következő videó szerint. Ezután megnéztük a következő videót, és megbeszéltük újra, hogy a lényegkiemelés és gyorsaság fontos, valamint elmagyaráztam, hogy mik azok az attribútumok (a “csillagemberek” karakterrel felruházásához szükséges esetünkben).

Ezután megmutattam a táblán a szavakat, amikkel készültem. A diákok a saját lapjukra rajzolták őket (csak rajz), megkértem őket, hogy ha úgy érzik, kitaláltak valami klasszat, menjenek ki a táblához, és rajzolják a szó mellé:

tábla k

Majd kiadtam a házit: a kollégával megbeszélt időpontban jegyzeteljenek egy másik tanórán. A fösvény alapján készült jegyzetek (8. osztály):

Itt pedig egy 11. osztályos töri jegyzetet láthattok:

Tavaly és idén elég sok osztállyal végigcsináltam ezt a projektet, néhány gyerek azóta rá is szokott erre a módszerre. Egyikőjük füzetét sikerült lefotóznom, íme:

IMG_9734
Hírdetés

3 hozzászólás Új írása

  1. Bomba jó órák lettek ebből a témából, hálás köszönet! Élvezhető, használható tudást kaphattak a 8. osztályosaink!

    1. zsuzskameszaros szerint:

      Kedves Éva, köszönöm szépen a visszajelzést, ezért érdemes csinálni! :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s