Karácsonyi installáció a design szakkörösökkel – Christmas installation

christmas optical illusion anamorphosis

Végre elkezdtem a suliban design szakkört tartani! Gimnazisták jönnek rendszeresen, szerencsére egyre többen vannak. Túl vagyunk már egy sikeres belsőépítészeti pályázaton (két első díjat sikerült elhozni!), majd annak a leírására is sort kerítek. Most viszont hadd osszam meg veletek a karácsonyi installációnk történetét.

Korosztály: gimnázium

Időkeret:  3 x 120 perc

Téma:  Karácsonyi installáció, perspektív anamorfózis

Feladat: Alkossunk meg a folyosón egy perspektív anamorfózist, aminek a témája karácsonyi legyen; lehetőleg az iskolában tanulók és dolgozók minél szélesebb réteghez szóljon!

Célom ezzel a feladattal egyrészt az, hogy “menő”, térbeli eszközökkel teremtsünk karácsonyi hangulatot a suliba. Másrészt az is, hogy a közös tervezés-kivitelezés során összerázódjon a szakkörös csapat.

Anyag és eszközszükséglet: projektor, olló, blu-tack, színes papír

Két foglalkozást töltöttünk a grafika megtervezésével. Megegyeztünk abban, hogy legyen menő, legyen egyszerű, ne legyen giccses… de még mindig nem tudtuk, hogy ábra legyen, minta, esetleg tipográfia? Végül a gyűjtésből az egyik srác kiszúrta Jancsó Áron Merry Christmas c. tipográfiai munkáját, és javasolta, hogy a FAZEKAS szóra (iskolánk neve) alkossunk meg egy hasonlót. Mindenki csatlakozott, úgyhogy együtt, egymás ötleteit fejlesztve sikerült összerakni egy “fazekarácsonyfát”. Elemeztük, hogy melyik betű milyen pozícióba kerülhet, vízszintes, függőleges vagy ferde szárait tudjuk-e kapcsolni egymáshoz, néztünk néhány betűtípust a dafont.com-on. A kézi tervezés, javítgatás-tökéletesítés után én rajzoltam be a tervet egy vektoros programmal – a jövőben megtanítom a gyerekeket egy-két szoftver használatára is : )

A harmadik foglalkozáson felragasztottuk a falra a mintát. Kijelöltünk egy forgalmas helyet – a főlépcső legfelső fokát – gyújtópontként, innen szemlélve látjuk torzulás nélkül a grafikát. Ha bármely irányba elindulunk, akkor szétesik és olvashatatlan lesz a kép. Ezért izgalmas az installáció: a térben való mozgás által nyer értelmet.

A projektort szemmagasságban, a gyújtópontban helyeztük el, kivetítettük a tervet, a kivetített képet hűen követve felragasztgattuk a kivágott papírdarabokat.

Anamorfózisról:    wikipedia.org/wiki/Anamorfozis

A terv:

fazekaracsonyfa 640x480

Képek tervezés közben:

perspective anamorphosis
perspective anamorfosis

Az elkészült installáció a gyújtópontból:

perspective optical illusion

Videó az installációkészítésről:

Gyűjtésünk:

anamorphosis inspiration
inspiration christmas graphics

A munkát készítették a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Design szakkörösei: Badacsonyi András, Bajnok Anna, Bíró Soma, Borbás Kristóf, Bottlik Jákim, Gál Dániel, Kiss Anna, Molnár Cecília, Ürmössy Barbara, Zimmermann Eliza

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s