Népvándorláskori művészet – Art of Migration Period

Korosztály: gimnázium

Időkeret: 2×45 perc

Téma: A népvándorláskor művészete

Feladat: Kutassátok fel és tanulmányozzátok egy nép motívumkincsét, útvonalát, történetét! Alkossatok meg és faragjatok ki radírból egy jellemző motívumot, nyomdázással jelöljétek a közös térképen az adott nép útját!

Célom ezzel a feladattal, hogy a diákok alkotva átgondolják egy-egy nép motívumkincsét, a frissen vett tananyagot azonnal alkalmazzák, ezáltal jobban “tapadjon”.

Anyag és eszközszükséglet: kinyomtatott lapok, csapatonként 1-1 radír és sniccer a nyomdakészítéshez, min. A2-es fehér papír és ceruza/filctoll a közös térkép elkészítéséhez. Vízbázisú, sötét, széles filctoll vagy nyomdapárna a nyomdázáshoz.

Nyomtatandók:

Térképeket (lásd lejjebb) mindenképpen nyomtatni kell az órai munkához. Ha van jól felszerelt könyvtár, vagy wifi és okostelefonok (esetleg tabletek v. számítógépek), akkor a diákok össze tudják gyűjteni a munkájukhoz szükséges forrásanyagot. Ha se wifi, se könyvtár, akkor lehet projektelőkészítő házi feladat a forrásanyag gyűjtése és előkészítése.

Mi az angol-szászok, longobárdok, vandálok, frankok, nyugati gótok, keleti gótok, burgundok és hunok történetét dolgoztuk fel. Egy példa az angol-szászok kigyűjtött motívumkincsére:

ANGOL-SZÁSZ

A térképek:

volkerwanderung
invasions roman empire

Néhány szöveges-képes forrás:

http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/9het/muvtori/muvtori9.html

http://mek.oszk.hu/01200/01267/html/04kotet/ind04kot.htm#4_2resz

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/a-kozepkor-tortenete-476-1492/a-nepvandorlas-tortenete/a-nepvandorlas-a-vizigotok-tortenete

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/a-kozepkor-tortenete-476-1492/a-nepvandorlas-tortenete/a-nepvandorlas-a-hunok-tortenete

Szervezés, a munka menete:

– két vagy három diák vállalkozzon arra, hogy térképet készít és tanulmányozza a népek útvonalait, ők kapnak kinyomtatott térképeket kiindulási alapként. Lehet közte mai térkép is, az sem baj, ha idegen nyelvű, különböző jeleket tartalmazó forrásaink vannak. Minél többet gondolkodnak a térképek összerajzolásán, szintetizálásán, annál jobb.

– két-három fős csapatokat alakítsunk, a csapatok húzzanak egy-egy cédulát a nép nevével.

– az interneten keressenek forrásokat: gyűjtsék ki a nép történetét és tárgyi emlékeit, azok motívumkincsét

– vázlatok során hozzanak létre egy mintát, azt vázolják fel egy papírlapra

– az egyik csapattag másolja át a mintát a radírra, majd faragja ki (mint a linómetszésnél)

– a (két) másik csapattag közben emelje ki a lényeget a szövegből, ezt majd el kell mondani egy percben az osztály előtt

– egyeztessenek a térképkészítővel, hogy merre járt az a nép

A következő órán, amikor már minden csapat elkészült, csapatonként kiállnak az osztály elé, a közös térképen nyomdázással jelölik az útvonalukat és röviden ismertetik a saját népük történetét, motívumkincsét és bemutatják az elkészült nyomdájukat.

11. osztályban tartottam meg ezt a feladatot, csoportbontásban, 18 fővel. Először dedósnak tartották, hogy “most akkor komolyan, nyomda?!”, de aztán rájöttek, hogy mi a lényeg, és nagyon jó hangulatban, aktívan telt mindkét foglalkozás. Örültem én is, mert a népvándorláskor művészete szerintem elég kemény dió, szerteágazó történetek, kevés a tárgyi emlék, kevés a fogódzó ahhoz, hogy  jó előadást lehessen belőle tartani. Ilyenkor jön jól a gyakorlati foglalkozás!

Képek munka közben:

népvándorlás 01
népvándorlás 00
népvándorlás 02
népvándorlás05
népvándorlás06
népvándorlás07
népvándorlás08
Hírdetés

2 hozzászólás Új írása

  1. Julia Czeglédi szerint:

    Köszönöm, a legjobbkor jött! Most tanítom, igaz általános iskolásoknak. Üdvözlettel: Czeglédi Júlia Művésztanár / Katona Kata barátnője/

    1. zsuzskameszaros szerint:

      Nagyon örülök! Küldtem egy pdf-et, ami még hasznos lehet számotokra, de itt nem tudtam linkelni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s