Könyvborító tervezés 1. – Design a book cover 1.

Korosztály: 3-11. évfolyam, életkornak megfelelő változtatásokkal

Időkeret: kb. 7×45 perc

Feladat: Tervezd újra kedvenc könyved borítóját!

A ted.com-on láttam Chip Kidd könyvdesigner előadását, ez ihletett a feladat megtervezésére. Elég hosszan tervezgettem a bevezetést, alkotómunkát, értékelést és záró kiállítást. Mivel heti 1×45 percnyi rajzóránk van, kb. másfél hónapot ölelt fel a feladat lebonyolítása. Kicsit féltem, hogy hosszú lesz, de minden évfolyamon rendkívül sikeresnek bizonyult, a diákok beleszerettek saját munkájukba.

Ebben a posztban a bevezetést írom le, a saját előtanulmányaimat, inspirációmat és a diákoknak nyújtott előzetes információkat.

Chip Kidd nagyon érdekes ember, hihetetlenül termékeny designer és író, én a feladat megtervezése idején EZT az előadását láttam a TED-en, a GO! című könyvét pedig használom tanításhoz.

A GO! gyerekeknek szól, bevezetés a grafikai tervezés világába. Az első részben leírja, hogy mit jelent és miért fontos a grafikai tervezés, bemutatja saját munkásságát és a szakma rövid történetét. A “Forma” c. fejezetben formálási-kompozíciós kérdéseket mutat be érzékletesen, mint például: nagy és kicsi, lépték, forgatás, előtér-háttér viszonya, fókusz, vízszintes-függőleges, sötét-világos, kivágás, ismétlés, minta, egyszerű-bonyolult, pozitív-negatív tér, egy kis színelmélet, stb. A “Tipográfia” c. fejezetben az írásbeliség rövid történetét, a betűtípusokat, és alapvető tipográfiai szabályokat illusztrál rendkívül szórakoztatóan. Ezután következik a “Tartalom”, ahol az alapkérdésekről, forma és funkció viszonyáról beszél. Nem feledkezik meg a “Koncepció”-ról sem, ahol összefüggéseiben vizsgálja az addig leírtakat. Az utolsó fejezetben 10 design feladatot ad a gyerekeknek a gyűjtéstől az újratervezésen át egészen az önálló tervezésig. Magam optimistán rögtön az 5. feladatot, az újratervezést választottam.

Magyarországon nem lehet kapni a könyvet, én amazonon rendeltem meg, szerzői jogok miatt sajnos nem oszthatom itt meg, de akit bővebben érdekel, bátran keressen emailen (a lap alján található). Aki tud angolul, benevezhet ERRE a minitanfolyamra is, ami szinte teljesen lefedi a könyv anyagát.

Első órán a nagyobbakkal megnéztük Chip Kidd TED-es videóját (linket lásd fent, a videó mellett bal oldalon – subtitles – a felirat nyelve beállítható, és vigyázat, van benne csúnya szó, ez kreatívan orvosolandó…), a kisebbek számára pedig a videóból kimentett képekkel magam vezettem be a feladatot (INNEN letölthető a képcsomag + az előadás magyar nyelvű átirata). Röviden beszélgettünk kedvenc könyveikről és arról, hogy ha az ember bemegy egy könyvtárba vagy könyvesboltba, vajon mi alapján választ, mennyire befolyásolják a képek? Mi az, amit észlel, milyen érzékszerveire hat, ha leemel a polcról egy könyvet? Miért tetszik, miért nem tetszik? Hogyan versenyeznek a könyvek a figyelmükért? Belemehetünk abba is, hogy általában mik azok az impressziók akár vizuálisan, akár tartalmilag, ami alapján általában tárgyakat-termékeket választanak. Vajon mi befolyásolja őket? Érdekes lehet még az a kérdés is, hogy a termékek hogyan versenyeznek a gyerekek figyelméért, mi történik pl. egy szupermarketben?

Házi feladatként ki kellett választaniuk azt a könyvet, amelynek majd borítót terveznek, és el is kellett hozni a suliba. Sokan tényleg olyan könyvet hoztak, amely megérintette őket, többnyire ifjúsági- és kalandregények, népszerű tudomány, vámpíros és szerelmes történetek, kicsiknél mesék, nagyon kevesen hoztak kötelező olvasmányt. Néhányan persze óra előtt rohantak le a könyvtárba egy-egy random könyvért, de legalább beleolvastak, nem igaz?

A következő foglalkozáson könyvborítókat nézegettünk és elemeztünk (INNEN letölthető a képcsomag). Mondtam magyarul a címet, ők pedig próbálták minden könyvnél kitalálni, hogy miről szólhat, a borító hogyan utal a tartalomra. Minden képnél feltettem kérdéseket formára, tartalomra, koncepcióra vonatkozólag, melyik formai vagy tartalmi elemmel milyen hatást akart elérni a tervező? Miért ezt a megoldást választotta? Miért így rendezte el? Aki szerette volna, bemutathatta saját könyvét, kicsit elemeztük azokat is: készüljünk fel, hogy többségében silány grafikai megoldásokkal operáló borítók, kevés az igazán jó.

A feladat második felét a következő posztban írom le, addig is hadd ajánljam Chip Kidd ELŐADÁSÁT az első vizuális benyomásokról és hasonló témájú KÖNYVÉT, ami magyarul is megjelent a HVG kiadónál.

A könyvborító Mazug Péter 7. osztályos tanuló munkája

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólás