Könyvborító tervezés 2. – Design a book cover 2.

A bevezető foglalkozások után már úgy éreztem, felkészültek a gyerekek a nagy feladatra.

A következő órán (45p) azt kértem, hogy A4-es lapra mindenki rajzoljon fel 3-4 db könyvborító szabásmintát szabadkézzel, kicsiben (fülek, első-hátsó lap és gerinc), és készítsen minimum 3 db nagyon gyors vázlatot az ötleteiről. Annak örültem a legjobban, ha volt legalább három különböző idea, de egy ötlet változatait is körül lehetett járni. Itt a kreativitást; a humoros, elgondolkodtató, vizuálisan markáns ötleteket értékeltem.

Nálunk tipikus hiba volt, hogy pár gyerek nem a könyv arányaira tervezett borítót (és az éles munkánál nem jött ki jól a tervezett kompozíció), illetve felcserélte a jobb és baloldalt (a hátulján lesz az eleje). Őszintén szólva nem tudom, hogy a gerincen levő szöveg irányára van-e szabály, mindenfélét láttam már, kivéve olyat, amin fejjel lefelé lenne a szöveg, úgyhogy ezt mindenki maga döntötte el. A tipográfiáról annyit mondtam ezen a foglalkozáson, hogy szövegdobozokat helyezzenek el a kompozícióban, ezekbe illesszék bele a szerzőt-címet-kiadót-ajánlást.

Azt tapasztaltam, hogy a kisebb gyerekek könnyedén készítettek három vázlatot egy tanóra alatt, a nagyobbak viszont kérték, hogy szánjunk rá még egy órát. Ilyenek lettek:

Iványi Lili 6. évf., Kotmayer Előd 7. évf., Szakáll Fanni 7. évf, Mazug Péter 7. évf, Szakály Marcell 9. évfolyamos tanulók munkái

A következő foglalkozáson méretet vettek a könyvükről, műszaki rajzlapból kiszabtak rá egy fedlapot behajtható fülekkel, szép egyenesen meghajtva a gerincet is. A méretezésnél vigyázni kell arra, hogy legyen egy kis ráhagyás, mert különben becsukva feszülni fog a borító a könyvön – akinek van rutinja a füzetek-könyvek bekötésében, az biztosan találkozott már ezzel a bosszantó jelenséggel. Miközben munkálkodtak, körbeszaladtam és mindenkivel megegyeztünk, hogy melyik vázlatából lesz végleges borító.

Kinyomtattam és fénymásoltam nagyon sokféle karaktertáblát (letölthető csomag), a diákoknak választaniuk kellett egy-kettőt, ami passzolt a tervezett borítójuk stílusához. Saját betűtípust is lehetett kitalálni természetesen, de a tipográfiáról való diskurzus szerintem kihagyhatatlan ennél a feladatnál. A szépen megkomponált kép+szövegdoboz egység felvázolása közben megmutattam a táblánál, hogy halvány vonalazás segítségével, szemmértékkel hogyan írják a betűket a  szövegdobozba először alig láthatóan, saját kézírással, majd másolják rá a feliratokat a legmegfelelőbb stílusú betűvel. Számomra ez elég küzdelmes volt, mert nem volt tipográfiai előzménye a feladatnak, még olyan diák is akadt, aki közölte, hogy nem látja a különbséget, ezek a betűk (mármint a különböző betűtípusok vizuális karaktere) egyformák! Az A az A a B az B, nem érti, hogy most mi a különbség :) Lehet, hogy előtte nem ártott volna egy kis tipo-egyszeregy!

Ezek után több foglalkozáson át folyott a munka, itt már mindenki személyre szabott korrektúrát kapott, az igényes kivitelezésre kellett leginkább felhívni a figyelmet, néhol javasoltam rajzeszközöket, rajztechnikákat. A koncepcióba igyekeztem nem beleszólni, csak belekérdezni. Számomra ez a legnehezebb része, mert én is designer vagyok, nem bírom ki, hogy ne tervezzek fejben, állandó jelleggel. (Viszont még emlékszem, mennyire úúútáltam, mikor az egyetemen a konzulensem bemondta a “tutit”, mielőtt magam rájöttem volna!)

Némi ízelítő az elkészült munkákból:

DSC_0091s

Magyar Zsófia és Kotormán Lilla 3. évfolyamos tanulók munkái

DSC_0090s

Lévai Bendegúz és Rausch Ákos 3. évfolyamos tanulók munkái

DSC_0244

Iványi Lili 6. évfolyamos tanuló munkája

DSC_0227 copy

Le Julianna Phuong Linh 6. évfolyamos tanuló munkája

DSC_0127s

Kotmayer Előd 7. évfolyamos tanuló munkája

DSC_0129s

Szakáll Fanni 7. évfolyamos tanuló munkája

DSC_0116k

Mazug Péter 7. évfolyamos tanuló munkája

DSC_0167s

Csizmadia Viktória 8. évfolyamos tanuló munkája

DSC_0176s

Mohácsi Márton 8. évfolyamos tanuló munkája

DSC_0169s

Mészáros Anna 8. évfolyamos tanuló munkája

DSC_0203

Szakály Marcell 9. évfolyamos tanuló munkája

A végén rendeztünk egy kiállítás-sorozatot a könyvtárban az elkészült munkákból, korosztályok szerint. A könyvtárosok nagyon élvezték, készült egy lista is arról, hogy mit olvasnak a gyerekek.

A vázlatokra és az elkészült könyvborítókra adtam összesen három jegyet. Rajzos önértékelés zárta le a feladatsort, erről írtam egy külön posztot, mert az értékelés önmagában is egy klassz téma.

2 hozzászólás Új írása

Hozzászólás