Rácsszerkezet építés csapatokban – Building a grid structure in groups

Korosztály: gimnázium | Grade level: high school

Időkeret: 1×45 perc | Teaching duration: 45 min

experimental construction with students

Téma: Konstrukciós feladatokhoz a későbbiekben szükségünk lesz rácsszerkezetekre. Gondoltam, hogy tartok egy előadást hidakról, csarnokokról, de úgy véltem, először tapasztalják meg a gyakorlatban, alkotó munka folyamán, hogy hogyan működnek az ilyesfajta szerkezetek. A csapatversenyek jó hangulatban telnek a suliban, hozzá vannak szokva a diákok, úgyhogy a munka formája ez lett.

Feladat: Építsetek a rendelkezésre álló anyagokból (hungarocell darabok és bambuszpálcák) egy olyan fedett építményt, sátorszerű teret, amibe 4 ember belefér és nem dől el, ha üres állapotában egy rajztáblával legyezzük. Ha ez megvan, kezdjetek el kivenni rudakat a szerkezetből, próbáljátok ki, hogy mi az a legkevesebb rúdmennyiség, amivel még megáll az építményetek. Csoportokban dolgozzatok, 4 fő kerüljön egy csapatba.

Célom ezzel a feladattal, hogy aktív alkotóként gondolkodjanak a rácsszerkezetről, jöjjenek rá az ideális geometriájára, alapvető törvényszerűségeire. Legyen az óra élményszerű, tudjak az itt szerzett tapasztalataikra hivatkozni később, más konstrukciós feladatoknál.

Anyag és eszközszükséglet: kb. 3×3 cm-es darabokra felvágott hulladék hungarocell csomagolás, 45 cm-es bambuszrudak (lakberendezési áruházban vettem 90 cm széles árnyékolót, abból kijön vagy ezer darab), a szemléltetéshez bevittem egy Geomag építőjátékot, ami hasonló elven működik.

Topic: For future construction tasks, we will need to learn about grid structures. I thought I’d give a lecture on bridges and market-halls, but I thought they should first have a hands-on experience with these kind of structures. Team competitions have a nice ambience in school, the students are used to it, so it became the form of the work.

Task: Build with the available material (pieces of Styrofoam and bamboo sticks) a covered structure, tent-like space that can fit 4 people and does not fall, when it is empty, and we fan it with a drawing board. Once that’s done, start taking sticks out of the structure, trying to figure out the smallest number of sticks that will support your edifice. Work in groups, have four students in one team.

My objective with this task is to have them think about the grid structure as they work on in, to discover its ideal geometry and its basic rules. Let the class be sensational, so they’ll be able to refer to their experience here, later, on other construction tasks.

Material and equipment requirements: waste Styrofoam packaging cut into pieces of approximately 3×3 cm, bamboo sticks of 45 cm (I bought 90 cm wide bamboo shade in a home furnishing warehouse, out of which came around a thousand pieces), to illustrate, I brought in a Geomag building game, which works on a similar principle.

experimental construction with students

Szabályok a versenyhez:

1. egy csapatban 4 ember legyen (rugalmas, ha nem jön ki a létszám…)

2. az elkészített építménynek legyen teteje is, férjen bele 4 ember, tetszőleges testhelyzetben

3. az üres építmény ne boruljon fel, ha egy rajztáblával legyezzük

4. ha a 2. és 3. pontnak megfelel az építmény, akkor elkezdhettek kivenni belőle rudakat. A legvégső, még állékony állapotában számoljátok meg, hogy hány rúdból áll.

—- A nyertes csapat az, aki a 2. és a 3. pontot teljesítette, és a legkevesebb rúdból tudott megállni a szerkezete. (Különdíjat kap a legszebb, legátgondoltabb szerkezet is, ez a “tanári önkény”)

Lebonyolítás:

A táblán szerepeltek a tudnivalók, a csapatok pontozó-táblázata. A csapatok felállása után elkezdődött az építés, 15-20 perc alatt kész lettek az első szerkezetek, ezután az építmények kikönnyítésén folyt a tanakodás. A végén a takarításhoz kellett 7-8 perc. Fotóztunk, a következő óra elején megbeszéltük a tanulságokat.

experimental construction with students

Rules for the competition:

1. 4 people in a team (flexible if there aren’t enough students…)

2. the structure has to be closed at the top (building a round fence is not enough) and 4 people can fit in it

3. the empty structure cannot collapse, when fanning it with a drawing board

4. If the structure passes the 2nd and 3rd requirement, they can start pulling sticks out of the structure. In its final, still stable state, count how many sticks it consists of.

— The winning team is the one who passed the 2nd and 3rd requirement and has a standing structure with the fewest sticks. (Special prize is also awarded to the most beautiful, thought out structure, this is the “teacher’s choice”)

All the informations were on the blackboard, along with a score table for the teams. After the team’s formation, construction began, the first structures were completed in 15-20 minutes, and the structures were “lightened” by the team (unnecessary sticks pulled out). In the end, it took 7-8 minutes to clean up. We took pictures and discussed the lessons at the beginning of the next class.

experimental construction with students

Ez a feladat nagyon hasonlít az ehető építészetesre, itt található a leírása, ahol egy kis szerkezetépítéses építészettörténeti hátteret is mutatok.

This task is very similar to the edible architecture one, here you will find its description, where I show a little bit of structural architecture background history as well.

A fent látható munkákat a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium 9.d osztályos tanulói készítették.

Hírdetés

2 hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s