Rácsszerkezet építés csapatokban

Korosztály: gimnázium

Időkeret: 1×45 perc

Téma: Konstrukciós feladatokhoz a későbbiekben szükségünk lesz rácsszerkezetekre. Gondoltam, hogy tartok egy előadást hidakról, csarnokokról, de úgy véltem, először tapasztalják meg a gyakorlatban, alkotó munka folyamán, hogy hogyan működnek az ilyesfajta szerkezetek. A csapatversenyek jó hangulatban telnek a suliban, hozzá vannak szokva a diákok, úgyhogy a munka formája ez lett.

Feladat: Építsetek a rendelkezésre álló anyagokból (hungarocell darabok és bambuszpálcák) egy olyan fedett építményt, sátorszerű teret, amibe 4 ember belefér és nem dől el, ha üres állapotában egy rajztáblával legyezzük. Ha ez megvan, kezdjetek el kivenni rudakat a szerkezetből, próbáljátok ki, hogy mi az a legkevesebb rúdmennyiség, amivel még megáll az építményetek. Csoportokban dolgozzatok, 4 fő kerüljön egy csapatba.

Célom ezzel a feladattal, hogy aktív alkotóként gondolkodjanak a rácsszerkezetről, jöjjenek rá az ideális geometriájára, alapvető törvényszerűségeire. Legyen az óra élményszerű, tudjak az itt szerzett tapasztalataikra hivatkozni később, más konstrukciós feladatoknál.

Anyag és eszközszükséglet: kb. 3×3 cm-es darabokra felvágott hulladék hungarocell csomagolás, 45 cm-es bambuszrudak (lakberendezési áruházban vettem 90 cm széles árnyékolót, abból kijön vagy ezer darab), a szemléltetéshez bevittem egy Geomag építőjátékot, ami hasonló elven működik.

Szabályok a versenyhez:

1. egy csapatban 4 ember legyen (rugalmas, ha nem jön ki a létszám…)

2. az elkészített építménynek legyen teteje is, férjen bele 4 ember, tetszőleges testhelyzetben

3. az üres építmény ne boruljon fel, ha egy rajztáblával legyezzük

4. ha a 2. és 3. pontnak megfelel az építmény, akkor elkezdhettek kivenni belőle rudakat. A legvégső, még állékony állapotában számoljátok meg, hogy hány rúdból áll.

—- A nyertes csapat az, aki a 2. és a 3. pontot teljesítette, és a legkevesebb rúdból tudott megállni a szerkezete. (Különdíjat kap a legszebb, legátgondoltabb szerkezet is, ez a “tanári önkény”)

Lebonyolítás:

A táblán szerepeltek a tudnivalók, a csapatok pontozó-táblázata. A csapatok felállása után elkezdődött az építés, 15-20 perc alatt kész lettek az első szerkezetek, ezután az építmények kikönnyítésén folyt a tanakodás. A végén a takarításhoz kellett 7-8 perc. Fotóztunk, a következő óra elején megbeszéltük a tanulságokat.

Munka közben:

experimental construction with students

experimental construction with students

experimental construction with students

experimental construction with students

Ez a feladat nagyon hasonlít az ehető építészetesre, itt található a leírása, ahol egy kis szerkezetépítéses építészettörténeti hátteret is mutatok.

A fent látható munkákat a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium 9.d osztályos tanulói készítették.

2 hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s