Kurátorkodj! – Curator for one day

Korosztály: gimnázium

Időkeret: 3×45 perc

Téma:

– Az egyetemes művészettörténet előadások során a XIX. század magyar és európai festészetéhez értünk a gimnazistákkal

– Napjainkban a kurátori munka, a kurátor személye egyre inkább előtérbe kerül, kurátorként dolgozni menő – erről beszélgettünk

Feladat: Rendezzetek egy kiállítást a XIX. század festészetéről makett-térben, bélyegképekkel. Gondoljátok át, hogy milyen módon mutatnátok be a korszakot! Gondolataitokat írjátok le egy papírra, amit majd a kiállításotok bemutatásánál felolvastok. Csoportokban dolgozzatok, 3-4 fő kerüljön egy csapatba.

Célom ezzel a feladattal, hogy a frissen vett tananyagot azonnal alkalmazni tudják, idézzék fel múzeumi élményeiket, a kiállítás eseményét most aktív alkotóként, ne csak passzív befogadóként éljék meg.

Anyag és eszközszükséglet: hulladék hungarocell csomagolás, hővágó (hullámkartonnal és ollóval/sniccerel is megoldható természetesen, ha nincs hővágó), gombostű, kinyomtatott bélyegképek

Az első órán röviden ismertettem a XIX. század második felének festészetét, stílusait, alkotói köreit, összefüggéseit, hatásait. (Forrás: enciklopedia . fazekas . hu – XIX. sz. második fele – innen vannak a képek is) Megbeszéltük, hogy ki az a kurátor, mi a dolga. Részleteket olvastam fel Anton Vidokle: Művészet művészek nélkül? c. cikkéből. Kiadtam a kérdéseimet, ami alapján elindulhattak a kiállítási terv elkészítésével.

Kérdések, szempontok:

Milyen összefüggésben mutatnátok be a korszak művészetét? (kronologikusan, témánként, alkotói körök szerint, inspirációs hálózat szerint, művészeti ágak szerint, egy-egy alkotót kiemelve… )

Mi lenne a címe a kiállításotoknak?

Milyen interaktív, digitális, esetleg gyerekeknek szóló, foglalkoztató, társasjáték-szerű, stb. gazdagító elemeket helyeznél el a kiállításon, hol, mihez kapcsolódóan?

Milyen installációs elemeket használnál?

Használnál-e színeket, ha igen, milyet?

A kiállításokon túl milyen közösségi eseményeknek adnál helyet a múzeumban?

A második órán az előkészített makett-tereket berendezték (nagyon egyszerű teret adtam nekik, áthelyezhették a falakat céljuknak megfelelően), kitűzték a bélyegképeket a falra, a szobrokat felállították a térbe, közben írták a koncepciójukat a kérdéseim alapján. Rendelkezésükre állt egy számítógép a tananyaggal, a Narmer építész stúdió honlapjával (kiállításokra szakosodott iroda), valamit az anyagok és munkaeszközök.

A harmadik órán a csapatok az osztály előtt ismertették a kiállításukat, koncepciójukat, elgondolásaikat, munkamódszerüket, és az általuk tervezett látogatói élményt.

Munka közben:

art history class activity
art history class activity
art history class activity
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s