Beton-workshop

Korosztály: 5 éves kortól

Időkeret: 1-2 óra

Sztori: Ezt a workshopot nem a suliban tartottam, hanem építészhallgatókkal együtt a Szövetség’39 által szervezett nagyszabású betonos megmozdulás keretében, a Valyo műhelyében (linkek lent). Most, hogy már kipróbáltam, és nem olyan vészesen koszos és időigényes móka, lehet, hogy beviszem az iskolába is.

concrete workshop

Társaimmal, műegyetemista építészekkel olyan feladatot találtunk ki, ami nagyon egyszerűen is megoldható akár egész pici gyerekek által is, de aki idősebb/ügyesebb/kreatívabb/türelmesebb, az továbbléphet. Alapvető célunk volt, hogy a gyerekek megismerkedjenek és megbarátkozzanak azzal az anyaggal, amivel olyan sokszor találkoznak a mindennapokban, mégsem tudják, hogyan készül, mire képes, hogyan lehet manipulálni.

Anyagszükséglet: Cement (max. 4 mm-es szemcsenagyság), víz, jégkockatartók, zsinór, csavaranyák és alátétek, agyag, keverőpálcák és edények, ollók, kartondarabok

A feladat: Szilikon jégkockatartókba öntünk betont, ezeket zsinórokkal össze lehet kötni, mozgatható figurákat kialakítani, alátétekkel és csavaranyákkal díszíteni.

Hogyan csináltuk: Először mindenki kiválasztotta a neki tetsző jégkockatartókat és egy kartonlapon kirakott belőle egy figurát – robotot, embert, állatot – fej, törzs, kezek, lábak, csáp, farok, stb. A jégkockatartókat kitámasztottunk agyaggal, hogy ne dőljön el, mikor beleöntjük a betont. Majd megfelelő hosszúságú zsinórokat vágtunk le, összekötöttük a figura tagjait, a zsinórokra alátéteket és csavaranyákat fűztünk.

Kikevertük a betont (cement-víz 10:1-hez, 3 percig folyamatosan keverni kell, a masszát negyed órán belül érdemes felhasználni), elosztottuk joghurtospoharakba, mindenki beleöntögette a saját jégkockatartóiba, eligazgatta a zsinórokat. A betonnak minimum 24 óra kell, hogy megkössön, szóval a kész figurákat óvatosan, a kartonlapokkal együtt biztonságba helyeztük.

Dióhéjban ennyi – minden lépésnél el lehetett kanyarodni, volt, aki csak jégkockatartókba öntögetett, volt, aki az agyag lehetőségeit is kihasználta és volt, aki a fém alkatrészeket nyomott a betonba. Olyan is akadt, aki készült, és otthonról hozott formába öntött, egy kisfiú pedig inkább fadarabokat zsákmányolt boldogan a műhelyből. Pár nap múlva, kiszedéskor még elszórakoztunk a fényképezéssel, és csináltunk animgifeket is!

Fotók munka közben, és az elkészült darabok:

concrete childrens workshop

concrete childrens workshop

concrete childrens workshop

concrete childrens workshop

ncrete childrens workshop

concrete childrens workshop

concrete childrens workshop

DSC_0617

DSC_0578

DSC_0572

DSC_0568

DSC_0559

concrete for children

output_g5Tgpy

output_fvgBmp

concrete design for children

Társaim a kitalálásban és lebonyolításban: Faddi Dalma, Vass Réka, Kőrösi-Aradi Diána, Dombrovszky Zsófia, Megyesi Gabi, Rádler Luca építészhallgatók

Fotók: Simon Zsuzsanna, Vass Réka, Mészáros Zsuzska

Főszervező: Szövetség ’39: www. facebook. com / szovetsegthirtynine

Helyszínt biztosították: VALYO: www. facebook. com / valyovalyo

animgif készítés online itt: gifmaker . me

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s