TérKommandó – közösségi terek az iskolánkba – Community spaces in our school

Link to English version

Szeptember óta dolgozunk a TérKommandó nevű szakkörrel, 7-12. osztályos tanulókkal egy izgalmas hosszútávú projekten: közösségi tereket szeretnénk az iskolánkba, olyanokat, amelyek közel vannak a termekhez, a 15 perces szünetekben is kihasználhatóak konzultációra, beszélgetésre, pihenésre, házimásolásra, evés-ivásra, vagy egy villám-sakkjátszmára. Meggyőződésünk, hogy kisebb-nagyobb közös kuckók létrehozásával erősödni fog a közösség, végső soron jobb lesz nálunk tanulni vagy tanítani.

Iskolánk hatalmas: alagsor + 4 emeletes, hosszú-hosszú folyosókkal, nagy belmagasságokkal. A kb. 15 éve zajlott átépítés-felújítás előtt voltak zsibongóink minden emeleten, de az optimális kihasználtság igénye miatt ezeket tantermekké és csoportszobákká alakították. Van egy aulánk büfével, de ez elég távol helyezkedik a termektől, ezért kihasználatlan. A termek közelében megmaradt szabad területek bútorozatlanok, néhány növény éldegél itt kiállítási tablók társaságában, az osztályok jellemzően a saját termükben “kuttyognak”, fájóan hiányoznak a találkozás helyszínei.

Tanév elején vágtunk bele a munkába. Előző évben a Design Szakkör nevű formációval diákpályázatokon indultunk, de ez két félév alatt unalmassá vált, és szerettem volna a diákjaimat olyan kihívások elé állítani, ahol valódi tereket formálhatnak, és a téralakítás hatását saját bőrükön meg is tapasztalhatják. Először gyakorlásképp a rajzterem előtti üres területet alakítottuk át. A design-szemlélet vagy design-thinking módszertanát alkalmaztuk. Ennek iskolai alkalmazásáról a következő posztomban írok.

Kiszemeltük a helyszínt, felmértük, közvéleményt kutattunk, problémát fogalmaztunk, ötleteltünk, felhasználható anyagokat kerestünk, kísérleteztünk. Majd mikor megvolt a végleges tervünk, összeszedegettünk hozzá anyagokat, mint például néhány használaton kívüli dobogó a rajzteremből, a diplomakiállításom habkartonja (mint mondták, legalább lett valami haszna is… ;) ), nálam otthon elfekvő festékszóró spray és textília, valamint saját zsebből a legeslegolcsóbb padlófilc.

 Kihirdettük az “építkezést” és egyből kaptunk is visszajelzést (alsó sarok):

 Kicsit meggyűlt a bajunk a téglával és a vasbetonnal, de mi nyertünk:

Aztán ünnepélyesen megnyitottunk! A diákság azóta birtokba vette, a facebookon is találtam szelfiket:

Ez a térmanipuláció bemelegítésnek jó volt, láttuk, hogy mire vagyunk képesek, és megéreztük, hogy felelősek vagyunk saját környezetünkért! Most következő célpontunk egy sokkal frekventáltabb terület, a főlépcső teteje, íme:

Forrás híján egyelőre néhány promóciós esernyőt szereztünk egy kiállításról, és idehurcoltunk egy padot máshonnan, de kiderült, hogy ennyi beavatkozás is már szépen szervezi a teret:

A forráshiány megoldására pedig azt találtuk ki, hogy forgatunk egy animációt magunkról, amiben viccesen előadva, ámde teljesen komolyan pénzt kérünk, hogy megvalósíthassuk a céljainkat, kuckósíthassuk az iskolát! A fenti akcióterületen kívül is akad bőven berendezni való:

AZ ANIMÁCIÓNKAT pedig fogadjátok szeretettel, és kérjük, ha módotokban áll, segítsetek nekünk! (a fenti linkre kattintva, youtube-on nagyobb méretben és felbontásban megtekinthető)

A pénzadományokat az iskola alapítványa tudja fogadni, nagyon fontos, hogy közleményként a “TÉRKOMMANDÓ” szót írjátok be, különben nem jut el hozzánk az adomány.

FAZEKAS MIHÁLY OKTATÁSI, KULTURÁLIS ÉS SPORT ALAPÍTVÁNY
(1082 Budapest, Horváth Mihály tér 8.)

Adószám: 18156292-1-42

Számlaszám: 10700024-04332002-51100005

CIB Bank

KÖSZÖNJÜK A SEGÍTSÉGET! Az adomány felhasználásáról természetesen itt, a blogon folyamatosan beszámolunk.

Hírdetés

6 hozzászólás Új írása

 1. Velenczei Ágnes szerint:

  Nagyon tetszik! Jó szívvel ajánlom, hogy ha már kitaláltátok, hogy mire van szükségetek, ne csak pénzben gondolkozzatok, hanem csoportosítsátok a beszerzendő dolgokat és keressétek meg, milyen cégektől lehetne az ő társadalmi szerepvállalásuk keretében ezeket a holmikat támogatásuk kérni a munkátokhoz. Első körben a kerületi cégeket, nagyobb vállalatokat kereshetnétek meg. :-)

  1. zsuzskameszaros szerint:

   Kedves Ágnes! Köszönjük szépen az ötletet, bevesszük a repertoárba :)

 2. Gulyás Krisztina szerint:

  Nagyon jó ötlet és tetszik. Lányom még csak alsós, de jó látni, hogy szépül a környezet körülötte. Szívesen támogatom én is a kezdeményezést, de jó lenne tudni, hogy a pénzen kívül mivel lehetne még hozzájárulni a project-ekhez.
  Üdvözlettel: Gulyás Krisztina

 3. zsuzskameszaros szerint:

  Kedves Krisztina! Gondolkodóba ejtett felvetése, és mivel egyre több tárgyi felajánlás érkezik, tároló-kapacitás híján azt találta ki a kupaktanács, hogy nyitnánk egy térkommandó támogatói facebook oldalt, ahova fel lehet pakolni az elvihető cuccokat, felajánlott segítségnyújtást (pl. szállítás, asztalosmunka, varrás, stb.) afféle katalógusként. Egyszerűbb lenne arra tervezni, amink van, és nem a megtervezett dolgokhoz alapanyagokat vagy megmunkálási lehetőséget felkutatni. Megbeszélem a gyerekekkel és jelentkezem. Egyébként úgy lenne hatékony és tempós a munka, ha mondjuk egy tér berendezése 70%-ban készen vásárolt, 30%-ban pedig kreatív, egyedileg gyártott tárgy lenne. Az ezüst háromszöges teret – ami nagyrészt egyedileg gyártott – 4 hónap alatt tudtuk megtervezni és kivitelezni – ennél érdemes lenne gyorsabban haladni, hogy ne múljon el a kezdeti lelkesedés.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s