Workshop a részvételi tervezés jegyében

Miután meghirdettük a Térkommandó szakkörrel a közösségi teres adománygyűjtő kampányunkat, rengeteg támogató visszajelzést kaptunk, adományokat is <3 <3 <3 , de emellett találkoztam negatív reakciókkal és aggodalmakkal is. A legkomolyabb probléma, amit orvosolnunk kell, az az érdektelenség és a közönyösség, sajnos főleg a diákok részéről. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a poroszos állami iskolarendszerben edződött gyerekek megszokták, hogy nagyobb horderejű dolgokba nem szólhatnak bele, és egyfajta tanult tehetetlenséggel védekeznek az ellen, hogy lelkes kezdeményezéseik a rendszer rugalmatlansága miatt kudarcba fulladjanak.

A közösségi terek esetében a közönyösség remek ellenszere a részvételi tervezés (participatory design). Ebben a tervezési rendszerben a designer nem a végfelhasználók SZÁMÁRA, hanem a végfelhasználókkal EGYÜTT tervez. Szerencsére angol nyelvű szakirodalomban elég jó facilitátori kézikönyvek vannak, nem nekem kell “feltalálni” a folyamatot.

Esetünkben a designerek a Térkommandó szakkör tagjai, a végfelhasználók pedig az iskola diákjai és tanárai. A facilitátor (műsorvezető) pedig magam lennék, ezért elkezdtem kitanulni a témát. Elsőre egy 90 perces workshopot terveztem, kifejezetten azoknak az önként jelentkező gyerekeknek, akik amúgy nem tagjai a Térkommandónak, de szívesen beleszólnának a tervezésbe.

A workshop-tervezési szempontjaim voltak:

  • dolgozzanak vegyes csoportokban
  • ismerjék meg a design-gondolkodás módszertanát
  • fogalmazzák meg az igényeiket (értékes információ)
  • nézzenek új szemmel a megszokott terekre
  • vonódjanak be, szeressék meg a témát
  • tartózkodjunk a nagyon konkrét ötletektől (ebben a szakaszban még tökmindegy, hogy pöttyös vagy csíkos az a babzsák)

Jelentem, hogy nagyon érdekes lett a végeredmény!!!

Változtatás nélkül leírom a workshop szövegét és a feladatokat. Az eredményt rögzítettem egy képes dokumentumban, kiküldtem a résztvevőknek. Ennek részeit láthatjátok ti is a feladatok alatt.

Csapatok kialakítása (5 perc)

Négy csapatban, négyféle nápolyival maketteztünk, ezért belépéskor minden gyereknek venni kellett egy tálból egy darab nápolyit, és mielőtt még bekapná, ahhoz az asztalhoz leülni, ahol a sajátjával egyező nápolyi van kirakva. Így random elosztású csapatok jöttek létre a 7-12. osztályos korosztályokból. Persze ment a csere-bere, mihelyst rájöttek, hogy csapatbeosztáshoz kellett a nápolyi, de hát ez van :)

Bevezetés (5 perc)

Sziasztok, ma a design gondolkodás módszertanával fogjuk tartalommal megtölteni az iskolánk üres közös használatú tereit. Ahelyett, hogy hosszan magyaráznám, mi az a design gondolkodás (design thinking), inkább vágjunk bele, tapasztaljátok meg magatok.
Merem remélni, hogy aki itt megjelent, velem és a térkommandósokkal együtt úgy gondolja, hogy iskolánkból fájdalmasan hiányoznak a közösségi terek, a lazulás helyszínei, és erről titeket már nem kell meggyőzni.
A következő másfél órában egy közösségi design projektet hozunk létre. Lehet, hogy gyorsnak fogjátok érezni a ritmust, de ez teljesen rendben van. Szóval, vegyünk nagy levegőt és vessük bele magunkat a munkába!

0Első  feladat

Kedves csapatok! az a feladatotok, hogy valami hasznosat és értelmeset tervezzetek az iskola diákközösségének. A tervezési folyamat első és legfontosabb pontja, hogy feltárd a célcsoportod igényeit. Most itt a saját magadra és a társaidra tudsz támaszkodni. Sokféleképpen lehet megérteni az igényeket, talán a legkönnyebb kifejtős kérdéseket feltenni. Kérlek, fogalmazzatok meg efféle kérdéseket a közösségi terekkel kapcsolatban. Pl: te miért gondolod, hogy kellenek ilyen terek? Most csak kérdés, a következő részben válaszoljuk meg ezeket.(5 perc)

A kapott terek:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Második feladat

Kedves csapatok! második feladat, hogy a kérdéseket megválaszoljátok és címszavakban feljegyezzétek. Most jöhetnek a személyes sztorik és vágyak! (10 perc)

Ha ez megvan, kérlek foglaljátok össze írásban, címszavakban, amiről beszéltetek! (3 perc)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Második feladatrész összefoglalása:

Foglaljátok össze egyetlenegy mondatban a tervezési feladatot! Ez a ti nézőpontotok. Figyeljetek arra, hogy elég értelmes, izgalmas, kreatív és egyedi megközelítés legyen, hiszen e mondat alapján kell majd a következőkben terveznetek. (3 perc)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Harmadik feladat:

Kérlek, fogjátok a feladatlapot, és keressétek fel azt a teret, ami nektek jutott. Ötleteljetek, hogy milyen használatot tudnátok elképzelni ennek a térnek. Kérlek benneteket, hogy minden, de minden őrült ötletet jegyezzetek fel, most nem kell megvalósíthatóság, szépség vagy bármilyen szempont alapján jónak vagy rossznak nyilvánítani a gondolatokat! A cél: minél több ötlet összegyűjtése! (20 perc)

3

Negyedik feladat:

Kérlek, a sok ötlet közül válasszatok egyet vagy gyúrjátok össze az ötleteket egy értelmes egésszé. Ez nehéz lesz, hiszen az egótok azt mondja, hogy az enyémet, az enyémet! De most az együtt gondolkodás számít csak igazán.

A rendelkezésetekre álló nápolyiból makettezzétek meg a közös terveteket. (20 perc)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Majd jöttek a rövid prezentációk, csapatonként 2-3 perc, egymástól és tőlem is kaptak visszajelzést. Összefoglaltam írásban:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A következő lépés, hogy tartok még pár ilyen workshopot, hogy legyen egy “kritikus tömeg”, aki már gondolkodott a projektről. A Térkommandós design elit-alakulat pedig nekilát, és a tapasztalatok alapján megtervezi azt az 5 teret, amelyet a következő egy évben kialakítani szeretnénk.

Ha módotokban áll, támogassatok minket! Részletes információ a közösségi tér-projektről azoknak, akik most kapcsolódtak be ITT található.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s