Sündörgő háza

 

Korosztály: alsósok

Időkeret: 2-3 x 45 perc, osztálytól függően

Feladat: Készítsünk tetőszerkezetet és eső ellen védő lefedést egy olyan házra, amelynek három fala van. Ha kész vannak, kifesthetik és berendezhetik a házat.

Anyagok: három falú karton házikó (10x10x10 cm), bambuszpálcikák (11-12 cm), kartondarabok (2×8 cm – a karton direkt rövidebb, mint a ház oldala, hogy ne azzal fedjék le a házikót, de azért elég nagy ahhoz, hogy gyorsan kész legyenek a borítással), kézzel téphető papír ragasztó (maszkolószalag), tempera a kifestéshez, színes papírdarabkák, hulladékanyag a berendezéshez

tetoszerkezet_3falra

Nálunk a suliban az alsósok összetolt padoknál, 4-5 csoportban ülnek, ezért minden asztal kapott egy dobozt:

tetoszerkezet_starterkit

Célom, hogy a gyerekek alkotás közben gondolkodjanak el alapvető konstrukciós, statikai kérdéseken, “találják fel” a tetőszerkezetet.

A feladat ismertetésekor megkérek egy-két gyereket, hogy segítsen nekem, és a pálcikákat odatartva modellezzük, hogy milyen tetőformák vannak, a többiek hozzászólhatnak, elmondhatják tapasztalataikat. Fontosnak tartom, hogy ne legyen előttük a másolható sablon, hanem gondolkodniuk kelljen. Nyeregtető, sátortető, félnyeregtető szerkezetét mutassuk meg egy pillanatra, hogy legyen honnan elindulniuk. Magyarázzuk el, hogy a pálcikákból lesz a szerkezet, amit aztán beboríthatunk a kartondarabokkal, hogy ne essen be az eső. Hangsúlyozzuk azt is, hogy a tetőről akkor csorog le az eső, ha valamerre lejt.

Mire jó a tető? Mi ellen véd meg minket? – eső, napsugárzás

Miből van a tető? Cseréppel van beborítva – mi tartja a cserepet?

Milyen tetőformákat ismertek, magyarázzátok el, vagy mutassátok a kezetekkel! – nyeregtető, sátortető, félnyeregtető, lapostető – kérek két önkéntest, akivel megmutatjuk az említett tetőformák tartószerkezeteit, odatartjuk a pálcikákat a kartonházikóhoz.

Bevezetésként egy meserészletet olvastam: Bálint Ágnestől a Gücülke és cimborái c. könyvet, melyben a sündisznó a kunyhójában a fal mellett szeretett aludni, tüskéitől egyre lyukacsosabb lett a fal, majd leomlott. Így csak három fala maradt a háznak – esetünkben ez azért jó, mert a tetőszerkezeten túl még el kell gondolkodni a negyedik fal hűlt helye feletti áthidalásról is, valamint jobban hozzáférnek a kezükkel, és be is tudják rendezni a házat.

Kicsit féltem, hogy túl nehéz lesz a feladat, főleg az elsősöknek, de a kezdeti bizonytalanság után nekilendültek, és abba sem akarták hagyni. Többnyire a ragasztásnál kellett segíteni, megmutatni, hogy hogyan tépjük és hogyan illesztjük oda a maszkolószalagot.

Az első órán többnyire kész lett a szerkezet, a leggyorsabbak már a berendezést is elkezdték. A második órán már mindenki a festést és berendezést csinálta, amelyik osztály kérte, annak hagytam még egy órát, hogy szépítgethessék a házaikat.

Elkészült munkák:

Magastetők szerkezeti fázisban:

magastetok_k

Lapostetők két változata, illetve szerkezet nélküli lefedés:

lapostetok

Félnyeregtető negyedik fallal (első kép), félnyeregtető szerkezettel (második-harmadik kép):

lapostetok2

Különleges megoldások, erkély, donga, kreatív pálcikahasználat:

kulonleges_megoldasok_1_k

További különleges megoldások:

kulonleges_megoldasok_2_k

Egy takarékos szerkezet és fejlődése (a bejárati ajtó felett esőbeállóval):

erdosi-szucs_v_1b2014k

Önellátó ház:

kocsis_peti_2b_2014k

Kifestett házak:

színesek

Belső terek:

belsok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s