Szék feladat 1. bevezetés és ergonómia – Chair design 1. introduction and ergonomic

Szék feladat 1. rész / bevezető előadás, kroki

Korosztály: felsősök, gimnazisták

Időkeret: 1 x 45 perc

Kapcsolódás: a feladat 2. része itt található:

https://designped.wordpress.com/2014/01/25/szek_nezetek/

Ezt a feladat-folyamot a szubjektív térkép feladat után kezdtem el. Miután pár alkalommal rajzolták fejből a megszokott iskolai környezetüket, elkezdtek figyelni rá. Ezt az érdeklődést kihasználva indítványoztam, hogy most vizsgáljunk meg valamit objektíven, részletesen: azt a széket, amin időnk 20-30%-ában ülünk. Az órán egy rövid bevezető előadást tartok, majd modellezzük azokat a testhelyzeteket, ahogy a diákok használják a széket, és 4×5 perces rajzot készítenek egy-egy beállított modellről. A skicceket aszerint értékeltem, hogy felismerhető-e a mozdulat, és hogy sikerült-e megrajzolni öt perc alatt.

Feladat:

Kérdés-válasz formában járjuk körbe, hogy jó-e ez a szék nekünk, mik az előnyei, mik a hibái? Az előadás után rövid rajzokat fogunk készíteni egymásról, (4 önként jelentkező modell) azokban a testhelyzetekben, ahogy használni szoktátok a széket: egyenes háttal, görnyedten, hintázva, felhúzott lábbal, stb. Kizárólag a székre és a mozdulatra koncentráljatok, vonalas rajz legyen grafitceruzával, nem kellenek se részletek, se tónus.

Előadás:

Órakezdés, “osztályvigyázz”, jelentés után ezzel a diával indítunk:

szek_kroki_

Mottónk: homo mensura – mindennek mértéke az ember! Megkérjük az osztályt, hogy nézzenek körül, és sorolják fel azokat a tárgyakat a teremben, amelyet egy ember méreteihez terveztek meg.

szek_kroki_2

Összefoglaltuk a látottakat, a teremben a tárgyak nagy részét nekünk tervezték, a mi méreteinkre. Megbeszéltük, mivel foglalkozik a tervező-designer: használati tárgyakat, járműveket, épületeket, ruhákat és kiegészítőket, virtuális tereket, újságot, grafikát, mozgóképet, folyamatokat (interaction design – például egy bank ügyfélszolgálati rendszerét és ennek vizuális felületeit) tervez, átgondol; megbeszéltük, hogy nem csak a luxusról és a “csicsáról” van szó, hanem az egészen hétköznapi, elérhető árú termékek mögött is áll egy tervező-kivitelező csapat és egy megrendelő. Bevezetjük az ergonómia fogalmát.

szek_kroki_3

(interneten megkerestem azt a széket, ami az iskolánkban van, letöltöttem róla képet és a marketingszöveget) Itt van a szék, amin ültök, amit az iskolafenntartó az alábbi reklámszöveg elolvasása után vásárolt meg. Kérlek benneteket, hogy igazoljátok vagy cáfoljátok az alábbi állításokat!

szek_kroki_4

Megkérünk egy nagyon magas és egy nagyon alacsony diákot, hogy üljenek ide erre a két székre, és helyezkedjenek el úgy, ahogy az alábbi leírás javasolja:

szek_kroki_5

Az óra második felében rövid rajzokat fogunk készíteni egymásról, azokban a testhelyzetekben, ahogy használni szoktátok a széket: egyenes háttal, görnyedten, hintázva, felhúzott lábbal, stb. Kizárólag a székre és a mozdulatra koncentráljatok, vonalas rajz legyen grafitceruzával, nem kellenek se részletek, se tónus, rövid az öt perc, koncentrálva, gyorsan dolgozzatok. 4 önként jelentkező lesz a modell, egymás után, 5-5 percre.

szek_kroki_6

Elkészült munkák:

szepessy hajni 5a 2014 kk

Képek forrása:

http://www.iskolabutor.hu/en/szolgaltatasok/galeria/winter-i-szankotalpas-szek/

http://indafoto.hu/bola

Hírdetés

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s