Tónusozás, festés, színtan gyakorlás

Kedves kollégáim kérésére adok közre egy jól bevált feladatlapot.

A feladat: Töltsd ki a feladatlapot (ha lehet, fénymásolópapírnál vastagabb lapra nyomtassuk ki) színes ceruzával! Fess temperával egy tájképet a megadott szempontok alapján!

Szükséges eszközök, anyagok:
Színes ceruza, grafit, radír, tempera, ecset, paletta, vizes tál, próbapapír, törlőrongy, fénymásolt feladatlap, A5-ös papír festéshez

Korosztály: felső tagozat és gimnázium

Bevezetés: Mire emlékeztek színtanból? Mik azok a színharmóniák? Hogyan tudunk harmonikus színeket összeválogatni?

A munka menete: Először a feladatlapot töltjük ki, majd a kisebb, vastag papírlapra festményeket készítünk.


A feladatlap kitöltésénél kísérletezhetsz különbözőő árnyékolási technikákkal, mint satírozás-rétegzés, vonalkázás, keresztvonalkázás, formakövetőő vonalkázás, körkörös vonalkázás, pöttyözés. Ezen a linken láthatunk pár példát is. A feladatlapon grafittal és színes ceruzával dolgozz! Rétegezd a színeket, fehér ceruza helyett inkább használd a lap fehérjét a világosabb árnyalatok eléréséhez!

Az üres feladatlap:

Miután kész vagy a feladatlappal, egy A5-ös, vastagabb papírra rajzolj fel ceruzával egy vázlatos tájképet mezőőkkel, tavakkal, dombokkal, hegyekkel, égbolttal! Rajzolj bele egy nagyobb kört, abba egy kisebb kört! A legbelsőő, kis körben szürkeárnyalatokkal fogsz dolgozni, a nagyobb körbe monokróm színharmóniával, a körön kívül, a lap széléig analóg színekkel – ugyanazokkal, amelyekkel a feladatlapon. Temperával dolgozz, figyelj, hogy sűrű állagú maradjon, ne vizezd túl! Ha tavat, folyót ábrázolsz, ügyelj a tükröződésre! Elkészült festmények:

A feladatlap PDF formátumban INNEN letölthető

Ez a feladat része az idén megjelent, feladatgyűjteményeimnek (a 11. osztályosban található). Szeretettel ajánlom mindenkinek: vizuális kultúra tanár kollégáknak, akár jól bevált tanórai gyakorlatai mellé kiegészítésül, akár önálló tanmenetként. Érdeklődő diákoknak, felnőtteknek önálló alkotásra is, hiszen elegendő leírást, instrukciót találhattok benne! Megvásárolható a KELLO Tankönyvcentrum boltjában (Bp. József krt. 63.) vagy webshopjában (11.-es kötet LINKJE, 12.-es kötet LINKJE).

Hírdetés

Egy hozzászólás Új írása

  1. edit barbu szerint:

    Remek gyakorlat, köszönöm szépen a megosztást.  Edit

    Sent from Yahoo Mail on Android

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s